2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Globál

Globál: Válság a világ tetején

A Globál vendége Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Szakának tanszékvezetője és Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai tanszékének vezetője. Vajon kinek az érdeke és hova vezethet egy elfajuló indiai-kínai konfliktus?

  • Globál: Válság a világ tetején

A Himalájában kínai és indiai katonák estek egymásnak. A Föld két legnépesebb országa, nem mellesleg két atomhatalom áll szemben egymással. India és Kína szembenállásának tétje messze túlmutat azon a pár lakatlan magashegyi körzeten, amelyet mindkét fél évtizedek óta követel magának.

Magasra hágtak az indulatok a két ázsiai óriás között kirobbant határvillongás után. Több véres összetűzés is történt a két ország vitatott himalájai határvonala mentén.

India és Kína 1962-ben már háborúzott egymással Kasmírért és azóta rendre bekövetkeznek kisebb-nagyobb incidensek.

A mostani feszültség enyhítése érdekében Peking és Újdelhi közben megegyezett abban, hogy lépéseket tesznek a feszültség enyhítése érdekében.

Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Szakának tanszékvezetője szerint fontos felvázolni, hogy milyen hatalmi viszonyok állnak a háttérben. Az eseményeknek az az indiai olvasata, hogy van egy expanzió Kína részéről, amit India úgy él meg, hogy Kína lassan körbekeríti. India és Kína 1962-ben már háborúzott egymással Kasmírért és akkor a tartományt a kínaiak elfoglalták.

India úgy érzi, hogy van egy jóval nagyobb hatalom, ami katonailag és gazdaságilag erősebb – tette hozzá.

Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai tanszékének vezetője szerint 1962 óta az indiaiak számára Kína a fő fenyegetés Pakisztán mellett, ugyanakkor a kínaiak mintha elfejtették volna a ’62-es konfliktust, mert sem a politikusok, sem pedig a kínai média nem tesz említést róla. A szakértő ennek magyarázatát abban látja, hogy Peking a hongkongi, az észak-koreai, a tajvani és az amerikai vitás kérdések miatt nem akar újabb frontot nyitni.

Nem tudhatjuk, hogy ez a konfliktus a kínaiak kezdeményezésére tört-e ki. Azt láthatjuk, hogy a kínaiaknak nem az az érdekük, hogy ide is figyeljen a világ Kína kapcsán. az indiai kormánynak viszont az az érdeke, hogy fel tudja mutatni, hogy engem is bántanak a kínaiak – tette hozzá Salát Gergely.

Teljes adás:

HírTV

 

További epizódok

Globál – Trump a WHO-ról: Korrupt globalista átverés + videó

Globál – Trump a WHO-ról: Korrupt globalista átverés + videó

Külpolitikai elemző műsorunk legújabb adásának vendége Boros Imre közgazdász volt. 2023. december 02.
Globál: Betámadta az Európai Bizottság szóvivője a  nemzeti konzultációt + videó

Globál: Betámadta az Európai Bizottság szóvivője a nemzeti konzultációt + videó

Teljességgel valótlannak nevezte a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazottakat az Európai Bizottság szóvivője. 2023. november 25.
Globál - „Ukrajna olyan messze van az uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”

Globál - „Ukrajna olyan messze van az uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”

Az EU-bővítés a hosszú távú stabilitás, a béke és a jólét hajtóereje az egész kontinensen – közölte Ursula von der Leyen. 2023. november 18.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!