2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Globál

Globál: Salvini számára első helyen nem az EU, hanem az olaszok állnak

"Salvini, mint belügyminiszter a nevével fémjelzett törvényt tiszteletben tartotta. A törvény kimondta, hogy csak engedéllyel lehet olasz felségvizekre belépni ezeknek az NGO-hajóknak. A törvény kimondta, hogy csak engedéllyel lehet partra szállnia bárkinek. Ezek után nincs miről nagyon vitatkozni" - mondta Szomráky Béla, Olaszország-szakértő, egyetemi docens. A Hír TV Globál című műsorában, a kérdés, hogy Salvini az olasz határokat védte vagy bűncselekményt követett el, amikor nem engedte be a bevándorlókat Olaszországba? Az olasz belpolitikai helyzet most jobban kihat egész Európa biztonságára, mint bármikor a második világháború óta. Az adás vendégei Szomráky Béla, Olaszország-szakértő, egyetemi docens és Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogásza, a Migráció Kutató Intézet vezető kutatója voltak, a műsorvezető Gantner Barnabás.

  • Globál: Salvini számára első helyen nem az EU, hanem az olaszok állnak

Megvonta a jobboldali bevándorlásellenes politikát folytató Matteo Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként, öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű hajó fedélzetén lévő 131 illegális bevándorló partraszállását. Salvini azzal védekezett, hogy kész bíróság elé állni, mivel ő az olasz kormányfő és koalíciós partnere egyetértésével az ország határait, és ezzel együtt a lakosságot védte.

Tavaly július 31-én szállhatott le az 116 migráns az olasz partiőrség Gregoretti nevű hajójáról, akik egy hetet töltöttek a tengeren miután Matteo Salvini akkor még olasz belügyminiszterként nem engedélyezte nekik a kikötést és a partra szállást. A patthelyzet úgy ért véget, hogy több európai állam felajánlotta, átveszi a bevándorlókat.

Salvini célja az volt, hogy megállítsa a migránsáradatot, amelyet a líbiai partiőrség olasz segítséggel sem volt képes. Úgy látta, hogy Olaszország túlvállalja magát a befogadásban, az európai államok pedig nem segítenek. Már akkor is úgy fogalmazott, hogy Olaszországból nem lehet egy hatalmas migránstábort csinálni. Az ügyészség véleménye szerint azonban Salvini túszul ejtette a hajókon az illegális bevándorlókat, visszaélt hatalmával és megsértette a nemzetközi konvenciókat. Végül a múlt heti szenátusi voksoláson a többség a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonása mellett döntött.

Ha egy férfi nem hajlandó kockázatot vállalni az eszméiért, vagy az eszméi nem érnek semmit, vagy ő maga nem ér semmit.

Ezzel az Ezra Pound idézettel üzent Twitteren Matteo Salvini az olasz felsőháznak.

 A korábbi belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: emelt fővel és tiszta lelkiismerettel áll a szenátus elé. Aláhúzta, a baloldal régi bevált módszerét alkalmazza, amikor bírósági ügyekkel akarja megsemmisíteni politikai ellenfeleit.

Semmilyen félelmet nem érzek, mert emlékeztetem magamat és önöket is az olasz alkotmány 52. paragrafusára, amelyre felesküdtem. Ebben az áll, hogy mindenkinek állampolgári kötelessége az ország védelme. Egy miniszterre pedig ez hatványozottan érvényes. Ezért azt gondolom, hogy én megvédtem hazám biztonságát, a határt, teljesítettem nemzetközi szinten is kötelezettségeimet, ezért nem hiszem, hogy vád alá kellene helyezni.'' - védte magát a politikus.

A mentelmi jog megvonása után a volt belügyminiszterrel szembeni eljárás a szicíliai Catania bíróságra kerül, amelynek meg kell erősítenie a vádakat. Ez pedig Olaszországban több éves tárgyalássorozatot jelenthet. Salvini mentelmi jogának megvonása megosztja a szakértőket is, mivel ez az első alkalom, hogy az ügyészség egy miniszterrel szemben azért akar vádat emelni, mert az kormánya politikáját képviselte.

Egy másik ugyanilyen eset miatt eljárást kezdeményezett az ügyészség Salvini ellen. A Proactiva Open Arms nevű civil szervezet hajója tavaly nyáron tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren 164 emberrel a fedélzetén, szintén nem engedték be az olasz kikötőkbe.

A baloldali Demokrata Párt és az 5 Csillag Mozgalom támogatását élvező Conte-kormány az eseményekkel egyidőben bejelentette, a Salvini-féle migrációs intézkedések módosítására készül. A korábban eltörölt menekültstátuszt helyreállítanák, ezzel a lépéssel a tengeren érkező migránsok majdnem automatikusan ideiglenes humanitárius tartózkodási engedélyt kaphatnak. De csökkentenék a civil hajókra kivethető szankciókat is.

A teljes adás:  

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!