2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Globál

Globál: Patrick Deneen - A liberalizmus bukása

A liberalizmus bukásáról írt könyvet Patrick Deneen, amerikai politológus professzor. A szerző éppen Magyarországon tartózkodik a Mathias Corvinus Collegium meghívása jóvoltából.

  • Globál: Patrick Deneen - A liberalizmus bukása

A liberális és a konzervatív politikai nézet támogatóinak összecsapása a társadalmi-politikai színtér részévé vált. Az Egyesült Államokban a demokrata párt tűzte zászlajára azokat a témákat, amelyekkel végül Joe Biden legyőzte Donald Trumpot az elnökválasztáson. A hagyományos kampánytémák, a gazdasági - politikai törésvonalak háttérbe szorultak és a pandémia mellett a bevándorlást, valamint a BLM - a Fekete Életek Számítanak mozgalom céljait, továbbá a gender - semlegességet helyezték előtérbe - magukat a szabadságjogok élharcosainak beállítva. Így határozták meg magukat a szerintük maradi, fehér felsőbbrendűséget titokban éltető Republikánusokkal szemben. A csatározások azóta is folyamatosak.

Európában is forró a hangulat. Az amerikai demokratákhoz hasonló liberális elveket valló nyugat-európai uniós tagállamok szeretnék, ha Kelet-Európában is mindenki az ő kottájukból játszana. Azonban egyre többen vannak, akik a saját dalukat kezdik fújni. Szerveződik egy elégedetlen konzervatív, a nemzetállamokat és a családot előtérbe helyező politikai bázis, amely nem utasítja el a demokrácia és az Európai Unió értékeit, azonban másképpen képzelik el a szövetség jövőjét. Ezeket a konzervatív zenészeket - hogy maradjunk ennél a hasonlatnál - azonban az Európai Parlament baloldali-liberális többsége rákényszerítené arra, hogy betagozódjanak a zenekarba, akár még a hangszereiket is elvennék.

Legutóbb például az váltott ki hatalmas felzúdulást Nyugat-Európában, hogy a fideszes többségű magyar parlament korlátozza a gyermekek iskolai szexuális nevelését ami meggátolja a genderideológia terjesztőit abban, hogy elérjék a kiskorúakat. Több nyugati vezető politikus felvetette ennek kapcsán, hogy Magyarország akár el is hagyhatja az EU-t, ha annak alapértékeivel nem ért egyet. A magyar kormány ugyanakkor azt az álláspontot képviseli, hogy egyetért minden alapértékkel, sőt annak szellemében cselekedett, mert a gyermekeket védi. Jellemző példája ez annak, amikor ugyanazokat az európai alapértékeket a liberális és a konzervatív erők másképpen értelmezik.

A liberalizmus bukása - erről írt könyvet Patrick Deneen, a politikatudomány professzora. Nem látszik egyelőre bukott eszmének, miért gondolja akkor mégis ezt a szerző? Többek között erre is választ kaphatnak nézőink a HírTV Globál című műsorában.

HírTV

További epizódok

Globál: Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárgott ki az Unió legnagyobb korrupciós botrányáról + videó

Globál: Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárgott ki az Unió legnagyobb korrupciós botrányáról + videó

A Politico által feltárt akták között volt egy részletes táblázat is, amely több száz befolyásolási tevékenységet sorolt fel. 2023. december 09.
Globál – Trump a WHO-ról: Korrupt globalista átverés + videó

Globál – Trump a WHO-ról: Korrupt globalista átverés + videó

Külpolitikai elemző műsorunk legújabb adásának vendége Boros Imre közgazdász volt. 2023. december 02.
Globál: Betámadta az Európai Bizottság szóvivője a  nemzeti konzultációt + videó

Globál: Betámadta az Európai Bizottság szóvivője a nemzeti konzultációt + videó

Teljességgel valótlannak nevezte a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazottakat az Európai Bizottság szóvivője. 2023. november 25.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!