2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Globál

Globál: Nő a járvány miatti feszültség Európában

A Hír TV Globál című műsorának központi témái az Európában is egyre szélesebb körben tapasztalható járványszkepticizmus és az intézkedések elleni tüntetések voltak. Gantner Barnabás műsorvezető Molnár Tamás Leventével és Marácz Lászlóval beszélgetett.

  • Globál: Nő a járvány miatti feszültség Európában

Járványszkepticizmus, karanténfáradtság? A koronavírus veszélyességében kételkedők eddig főként az Egyesült Államokban hallatták hangjukat. Most azonban egyre nagyobb tömeg hisz nekik Európában is – vezette fel a műsor első témáját Gantner Barnabás műsorvezető.

Egyre többen gondolják világszerte, hogy indokolatlanok a szigorú karanténok, a maszkviselés, a tömegrendezvények tiltása, mivel ezek nagyobb kárt okoznak, mint a koronavírus. A járványszkeptikusok szerint inkább a szabadságjogokat korlátozó kormányok veszélyesek az egészségre. A berlini tüntetés kapcsán a műsorvezető elmondta, hogy a német rendőrök nem bántak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel, a politikai elit pedig azzal a sommás ítélettel intézte el az ügyet, hogy a járványügyi korlátozások ellen csak nácik tüntettek.

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és a Külgazdasági Intézet kutatója a járvány megfékezését célzó intézkedések elleni tüntetések kapcsán arról beszélt, hogy

több fajta ok áll amögött, hogy a szkeptikusok elutasítják a kormány intézkedéseit. A legtöbben a megélhetésüket féltik.

Racionális és gazdasági okokból nem nyithatnak ki például a hotelek, korlátozásokkal kell a gasztronómiának is együttélni, ez nyilvánvalóan anyagilag is fáj ezeknek az embereknek. Ez a legszélesebb réteg. A másik nagy tábort az összeesküvés elméletekben hívők alkotják, akik többek között a vírus létezését is tagadják, és nem hisznek a maszkokban és a távolságtartásban sem. De ott vannak az oltásellenesek is, akiknek az elmúlt időszakban a száma növekedett, és most ők is fel tudtak csatlakozni erre a tüntetéshullámra – mutatott rá az elemző.

Hágában a rendőrség Hollandiában páratlannak számító brutalitással verte szét a parlament elé szervezett tüntetést, amelyet a holland felhatalmazási törvény ellen szerveztek. Erről a demonstrációról Marácz Lászlót, az amszterdami egyetem tanárát kérdezte Gantner Barnabás. Marácz László elmondta, hogy

a holland felhatalmazási törvény lényegében diktatórikus hatalmat fog adni az egészségügyi miniszternek. Ez azt jelenti, hogy a holland parlamentet egészségügyi kérdésekben fél évre kikapcsolják, és utána ezt bármikor meghosszabbíthatják újabb három hónappal, és ehhez nem kell a parlamentnek az engedélye.

Tehát lényegében az egészségügyi miniszter teljhatalmat fog élvezni – magyarázta az egyetemi oktató. Marácz László kitért arra is, hogyha valaki koronavírus-gyanús, akkor kötelező lesz a karantén, és ha valaki ezt megtagadja, akkor 87 ezer euróra büntetik majd meg. Ha valaki ezt nem tudja kifizetni, arra pedig négy év fegyház jár.

Milyen jogállamiság az, amikor egy ember drákói intézkedésekkel lép fel az egész lakossággal szemben

– tette fel a kérdést az amszterdami egyetem tanára.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!