2022. 09. 25. Vasárnap Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 02:00

Globál

Globál: Nő a járvány miatti feszültség Európában

A Hír TV Globál című műsorának központi témái az Európában is egyre szélesebb körben tapasztalható járványszkepticizmus és az intézkedések elleni tüntetések voltak. Gantner Barnabás műsorvezető Molnár Tamás Leventével és Marácz Lászlóval beszélgetett.

  • Globál: Nő a járvány miatti feszültség Európában

Járványszkepticizmus, karanténfáradtság? A koronavírus veszélyességében kételkedők eddig főként az Egyesült Államokban hallatták hangjukat. Most azonban egyre nagyobb tömeg hisz nekik Európában is – vezette fel a műsor első témáját Gantner Barnabás műsorvezető.

Egyre többen gondolják világszerte, hogy indokolatlanok a szigorú karanténok, a maszkviselés, a tömegrendezvények tiltása, mivel ezek nagyobb kárt okoznak, mint a koronavírus. A járványszkeptikusok szerint inkább a szabadságjogokat korlátozó kormányok veszélyesek az egészségre. A berlini tüntetés kapcsán a műsorvezető elmondta, hogy a német rendőrök nem bántak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel, a politikai elit pedig azzal a sommás ítélettel intézte el az ügyet, hogy a járványügyi korlátozások ellen csak nácik tüntettek.

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és a Külgazdasági Intézet kutatója a járvány megfékezését célzó intézkedések elleni tüntetések kapcsán arról beszélt, hogy

több fajta ok áll amögött, hogy a szkeptikusok elutasítják a kormány intézkedéseit. A legtöbben a megélhetésüket féltik.

Racionális és gazdasági okokból nem nyithatnak ki például a hotelek, korlátozásokkal kell a gasztronómiának is együttélni, ez nyilvánvalóan anyagilag is fáj ezeknek az embereknek. Ez a legszélesebb réteg. A másik nagy tábort az összeesküvés elméletekben hívők alkotják, akik többek között a vírus létezését is tagadják, és nem hisznek a maszkokban és a távolságtartásban sem. De ott vannak az oltásellenesek is, akiknek az elmúlt időszakban a száma növekedett, és most ők is fel tudtak csatlakozni erre a tüntetéshullámra – mutatott rá az elemző.

Hágában a rendőrség Hollandiában páratlannak számító brutalitással verte szét a parlament elé szervezett tüntetést, amelyet a holland felhatalmazási törvény ellen szerveztek. Erről a demonstrációról Marácz Lászlót, az amszterdami egyetem tanárát kérdezte Gantner Barnabás. Marácz László elmondta, hogy

a holland felhatalmazási törvény lényegében diktatórikus hatalmat fog adni az egészségügyi miniszternek. Ez azt jelenti, hogy a holland parlamentet egészségügyi kérdésekben fél évre kikapcsolják, és utána ezt bármikor meghosszabbíthatják újabb három hónappal, és ehhez nem kell a parlamentnek az engedélye.

Tehát lényegében az egészségügyi miniszter teljhatalmat fog élvezni – magyarázta az egyetemi oktató. Marácz László kitért arra is, hogyha valaki koronavírus-gyanús, akkor kötelező lesz a karantén, és ha valaki ezt megtagadja, akkor 87 ezer euróra büntetik majd meg. Ha valaki ezt nem tudja kifizetni, arra pedig négy év fegyház jár.

Milyen jogállamiság az, amikor egy ember drákói intézkedésekkel lép fel az egész lakossággal szemben

– tette fel a kérdést az amszterdami egyetem tanára.

Hír TV

További epizódok

A HírTV-nek adott exkluzív interjúban állt ki Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico

A HírTV-nek adott exkluzív interjúban állt ki Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico

Ursula von der Leyen hamis, mint a török piacon vásárolt Rolex órák - ezt mondta Robert Fico a szlovák ellenzék vezetője arra a hírre, hogy az Európai Bizottság befagyasztott 7,5 milliárd eurónyi Magyarországot illető támogatást. A volt kormányfő exkluzív interjút adott a HírTV műsorvezetőjének, Gantner Barnabásnak. 2022. szeptember 24.
Globál: II. Erzsébet több emberöltőnyi uralkodása alatt a történelem kereke számtalanszor fordult

Globál: II. Erzsébet több emberöltőnyi uralkodása alatt a történelem kereke számtalanszor fordult

II. Erzsébet királynő végső nyugalomra helyezésére készülnek Nagy-Britanniában, a Brit Nemzetközösségben és túlzás nélkül állítható, az egész világon. 2022. szeptember 17.
Globál: A Nyugat pénzügyi lélegeztető gépére kapcsolva él az ukrán állam

Globál: A Nyugat pénzügyi lélegeztető gépére kapcsolva él az ukrán állam

Adásunkban megvizsgáltuk, hogy mi maradt az ukrán gazdaságból és mennyibe kerül mindez a Nyugatnak, majd a svéd és szlovák választásokról beszéltünk. Egy amerikai polgárháború kirobbanásának lehetőségét is megvitattuk. 2022. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Nézőcsúccsal robbant be a hazai mozikba az új krimi-vígjáték, a Nyugati nyaralás. A moziról mások mellett Szervét Tibor nyilatkozik. Teniszpartnerét az egykori profi játékos, Noszály Sándor alakítja a filmvásznon. 
Leütötték Cristiano Ronaldót + videó

Leütötték Cristiano Ronaldót + videó

A Nemzetek Ligájában Csehország hazai pályán fogadta Portugália csapatát. A portugálok világsztárját Cristiano Ronaldót az első félidőben lekönyölték, és a támadónak az orra vérre is eleredt.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Globál: Rushdie tudatában volt a rá leselkedő veszélynek

Globál: Rushdie tudatában volt a rá leselkedő veszélynek

Merénylet a nagy mesemondó ellen. Salman Rushdie-t Amerikában késelték meg, a HírTV azonban még 2007-ben, Budapesten készített exkluzív interjút az indiai-brit íróval. Jövőbelátás a múltból, a mágikus realizmus prófétájától.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!