2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Globál

Globál: Nagyhatalmi vetélkedés

A 21. század elején ennek a két nagyhatalomnak a vetélkedése a világot strukturáló egyik legfontosabb tényező. A Globálban Soós Eszter Petronella politológus, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa volt Déri Stefi vendége.

  •  Globál: Nagyhatalmi vetélkedés

Már-már enyhülni látszott az amerikai kínai vámháború, amikor az amerikai törvényhozás által megszavazott törvényjavaslat új frontot nyitott a két ország között. Megszavazta a hongkongi tiltakozókat támogató törvényjavaslat végleges változatát az amerikai képviselőház. Az indítvány értelmében Washington kiáll a különleges státuszú város mellett, és Kína ellen foglal állást. A jogszabálytervezet előírná az amerikai kormányzatnak Hongkong helyzetének rendszeres, évenkénti felülvizsgálatát mind pénzügyi, mind emberjogi szempontból. Peking nemtetszését fejezte ki az amerikai beavatkozás miatt. Az pedig december 15-én dől el, hogy Amerika bevezet-e újabb 10 százalékos pótvámot a kínai importra.

Soós Eszter Petronella politológus a témával kapcsolatban a következőket mondta:

„Ennek a háborúnak még nincsen vége. Nem tudjuk, hogy milyen feltételekkel fognak megegyezni. Itt ezer kérdés van. A technológiai transzfer, a szellemi tulajdonjogok védelme, ami ugye az amerikaiaknak borzasztóan fontos. Milyen termékeket ki, hogyan fog exportálni? Ezer olyan részletkérdés van, amire el tudjuk mondani, hogy igen, ez egy kérdés, ez egy probléma. Az, hogy ezt hogyan rendezik az egy nyitott kérdés Amerikának. Külön érdekes a Huawei és az 5G piacnak a kérdése, ugye ez nem szűken a kereskedelmi háború, bár az is. Itt egy 21. század eleji technológiai dominancia kérdéséről van szó, nemcsak arról, hogy ki kire kémkedik, hanem, hogy a szabványokat és a standardokat ki fogja meghatározni.”

A kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője mondta azt, hogy a kereskedelmi háború a vámok bevezetésével kezdődött, és vámok eltörlésével kell befejeződnie. Ha mindkét állam visszavonja a büntetővámokat, vége lehet a kereskedelmi háborúnak. Soós Eszter Petronella szerint azonban a stratégiai vetélkedés nem ér majd véget az Egyesült Államok és Kína között. A politológus azt mondta, ezt már a világ politikai vezetői beárazták, hogy a 21. század elején ennek a két nagyhatalomnak a vetélkedése lesz a világot strukturáló egyik legfontosabb tényező.

Teljes műsor: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron már megint beleállt Oroszországba, lehet hogy ő már tudja hogyan is alakul a háború után az új világrend? – erről beszélt a Globál extra műsorában a Videa-n Boros Imre és Bogár László. Vigyázat, adásunkban a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!