2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Globál: Merre tovább Franciaország?

2020. július 11., szombat 15:55

A nagyközönség előtt szinte ismeretlen Franciaország új miniszterelnökének, Jean Castex-nek a személye, egy olyan emberről van szó, akinek be kell majd mutatkoznia a franciáknak, pedig valójában jelentős tapasztalatai a politika terén – hívta fel rá a figyelmet Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a HírTV Globál című műsorának szombati adásában. A Milton Friedman Egyetem docense arról is beszélt, hogy Emmanuel Macron francia államfő miként kíván új lendületet adni elnöksége utolsó két évének.

Az önkormányzati választások kormánypárti kudarca után átalakította kormányát Emmanuel Macron. A francia államfő lépése azonban nem meglepetés. Egy ideje ígérte az átalakítást az elmúlt időszak nyomasztó gazdasági-társadalmi elégedetlenségei után. Macron Jean Castex-et bízta meg az új kormány megalakításával néhány órával azután, hogy lemondott az Édouard Philippe kabinet. A miniszterelnök-váltás nem meglepetés, az államfő már a kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adjon elnöksége utolsó két évének. A változtatás másik oka, hogy az ellenzék szerezte meg a legtöbb francia nagyváros vezetését a június végi önkormányzati választáson.

Ami Jean Castex személyét illeti – mint arra Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő Globál című műsorunkban rámutatott – egy olyan emberről van szó, akiről szinte csak azok tudtak, akik figyelték és ismerték a politikát, már csak azárt is, mert a kijárási tilalmak visszavonásáért felelő biztos volt, ezen kívül az elmúlt két évtizedben mindenféle feladatai és mandátumai voltak.

Korábbi mandátumai és faladatai okán Macron azt várhatja tőle, hogy hatékonyan hajtja végre azt a politikát, amelyről július 14-én fog részleteiben értesülni az ország (…) Castex ismeretei olyan témákban mélyek, mint az egészségügy és az önkormányzatiság – tette hozzá.

Gantner Barnabás műsorvezető felvetésére, hogy az új kormányzati névsor, mit vetít előre, a Milton Friedman Egyetem docense úgy fogalmazott, azt lehet mondani, hogy patikamérlegen mérték ki, hogy honnan érkezzenek a miniszterek, jobboldalibb ez a kormány, mint a korábbi, de igyekeztek megtartani az egyensúlyt.

2022-ig Macronnnak az a kihívás, hogy mérsékelt baloldaliakat, akik egyre inkább zöldek valamilyen formában megszólítsa, hogy ne szivárogjanak el, illetve képes legyen megszólítani azokat a jobboldaliakat, akik felé átjárás van a szakértő közlése szerint.

Teljes adás:

HírTV