2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Globál

Globál: Merre tovább Franciaország?

A nagyközönség előtt szinte ismeretlen Franciaország új miniszterelnökének, Jean Castex-nek a személye, egy olyan emberről van szó, akinek be kell majd mutatkoznia a franciáknak, pedig valójában jelentős tapasztalatai a politika terén – hívta fel rá a figyelmet Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a HírTV Globál című műsorának szombati adásában. A Milton Friedman Egyetem docense arról is beszélt, hogy Emmanuel Macron francia államfő miként kíván új lendületet adni elnöksége utolsó két évének.

  • Globál: Merre tovább Franciaország?

Az önkormányzati választások kormánypárti kudarca után átalakította kormányát Emmanuel Macron. A francia államfő lépése azonban nem meglepetés. Egy ideje ígérte az átalakítást az elmúlt időszak nyomasztó gazdasági-társadalmi elégedetlenségei után. Macron Jean Castex-et bízta meg az új kormány megalakításával néhány órával azután, hogy lemondott az Édouard Philippe kabinet. A miniszterelnök-váltás nem meglepetés, az államfő már a kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adjon elnöksége utolsó két évének. A változtatás másik oka, hogy az ellenzék szerezte meg a legtöbb francia nagyváros vezetését a június végi önkormányzati választáson.

Ami Jean Castex személyét illeti – mint arra Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő Globál című műsorunkban rámutatott – egy olyan emberről van szó, akiről szinte csak azok tudtak, akik figyelték és ismerték a politikát, már csak azárt is, mert a kijárási tilalmak visszavonásáért felelő biztos volt, ezen kívül az elmúlt két évtizedben mindenféle feladatai és mandátumai voltak.

Korábbi mandátumai és faladatai okán Macron azt várhatja tőle, hogy hatékonyan hajtja végre azt a politikát, amelyről július 14-én fog részleteiben értesülni az ország (…) Castex ismeretei olyan témákban mélyek, mint az egészségügy és az önkormányzatiság – tette hozzá.

Gantner Barnabás műsorvezető felvetésére, hogy az új kormányzati névsor, mit vetít előre, a Milton Friedman Egyetem docense úgy fogalmazott, azt lehet mondani, hogy patikamérlegen mérték ki, hogy honnan érkezzenek a miniszterek, jobboldalibb ez a kormány, mint a korábbi, de igyekeztek megtartani az egyensúlyt.

2022-ig Macronnnak az a kihívás, hogy mérsékelt baloldaliakat, akik egyre inkább zöldek valamilyen formában megszólítsa, hogy ne szivárogjanak el, illetve képes legyen megszólítani azokat a jobboldaliakat, akik felé átjárás van a szakértő közlése szerint.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron már megint beleállt Oroszországba, lehet hogy ő már tudja hogyan is alakul a háború után az új világrend? – erről beszélt a Globál extra műsorában a Videa-n Boros Imre és Bogár László. Vigyázat, adásunkban a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!