2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Globál

Globál: Jelentősen drágul az autózás

Dugódíj, kitiltás, közösségi közlekedésfejlesztés a nagyvárosokban. Sikerül-e élhetőbb tereket varázsolni a metropoliszokban? A Globálban erre a kérdésre kereste a választ Gantner Barnabás és vendége, Várkonyi Gábor autópiaci szakértő.

  • Globál: Jelentősen drágul az autózás

Statisztikák szerint a városi levegőszennyezés minden évben százezrek életét követeli, de az európai nagyvárosok között hatalmas eltérések vannak. 1990 óta a technika fejlődése következtében egyre kevesebben veszítik életüket olyan betegségekben, amelyek kialakulásáért a levegőszennyezettség a felelős. Ugyanakkor a gépjárművek számának emelkedése miatt sokan panaszkodnak arra, hogy élhetetlenek a nagyvárosok.  Budapesten felvetették a dugódíjat és a diesel autók kitiltását is a belvárosból.

Arról, hogy ez működő módszer lehet-e, Várkonyi Gábor autópiaci szakértőt kérdezte a műsorvezető.

„Én azt gondolom, hogy London példáját véve azért azt lehet mondani, hogy bizonyos mértékig működik. Londonban, ha az emlékezetem nem csal, akkor még a kettővel ezelőtti polgármester volt, aki bevezette a dugódíjat, illetve megpróbálta csökkenteni valamilyen mértékben a forgalmat. Azért azt tudni kell, hogy ezekben a városokban, amelyek ennyire túlzsúfoltak, amelyek a budapesti mértékhez képest is nagyságrendekkel nagyobb forgalommal rendelkeznek, nem is nagyon lehet megoldani másképpen. Valami fajta újraelosztása a városi térnek mindenféleképpen meg fog történni Európában is és egyébként a világ más tájain is.” – fogalmazott Várkonyi Gábor.

Az elektromos és hibrid autók térhódítása is egyfajta megoldás a levegő szennyezettségének csökkentésére, ám az új technológiával működő négykerekűek igen drágák.

„Ha a CO2 kibocsátással kapcsolatos európai uniós büntetéseket nézzük, akkor az autógyártónak nagyon egyszerűen megfogalmazva kettő választási lehetősége van. Vagy kifizet rettenetesen nagy büntetést, vagy ilyen technológiákba invesztálva megpróbálja megúszni a CO2 kibocsátással kapcsolatos büntetést. Így is úgy is fájni fog, és így is úgy is drágábbak lesznek az autók a jövőben, jelentősen. Ez részint valamilyen értelemben elfordíthatja az emberek figyelmét az autózás irányából, hiszen ha a jelenlegi viszonylag kifizethető autózás drasztikusan drágulni fog, akkor többen fogják meggondolni azt, hogy autóba üljenek-e.” – tette hozzá a szakértő.

Teljes műsor: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron már megint beleállt Oroszországba, lehet hogy ő már tudja hogyan is alakul a háború után az új világrend? – erről beszélt a Globál extra műsorában a Videa-n Boros Imre és Bogár László. Vigyázat, adásunkban a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!