2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Globál: Hatalmas volt a tétje a lengyel választásnak

Hír TV

2020. július 18., szombat 15:55

Egy sokkal több mint szimbolikus választás volt ez - mondta Rosonczky-Kovács Mihály, a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője a műsorvezető Gantner Barnabásnak.

Kritikus fontosságú volt Adrzej Duda győzelme - ezt mondta Orbán Viktor a lengyel elnökválasztás után. Pedig a lengyel ellenzék, a nyugat-európai baloldal és a külföldi civil szervezetek mindent megpróbáltak, hogy az elnököt eltávolítsák.

Csak a véghajrában lett szoros az eredmény, egy hónapja még biztosnak tűnt Duda győzelme, sőt tavasszal még úgy állt, hogy a regnáló elnök simán, az első fordulóban többet szerez a szavazatok felénél és újrázhat.

A választást május 10-re írták ki eredetileg, azonban a koronavírus-járvány miatt a kormány elhalasztotta. Ez a tény önmagában tiltakozásra késztette az ellenzéket, amely taktikázást sejtett a lépés mögött.

Stratégiai kérdés volt a Soros-hálózat számára, hogy sikerüljön megbuktatni a lengyel kormánypárt elnökjelöltjét - azt mondta a Nézőpont Intézet igazgatója. Lengyelország és Magyarország ugyanis elkötelezett híve a nemzeti szuverenitásnak, amely ellentétes az Európai Egyesült Államok víziójával.

„Mint hogyha két világrend csapott volna össze, lehetett érezni, hogy a nagyhatalmak számára is ez egy nagyon fontos hadszíntér. Hiszen egy komoly országról van szó, egy negyvenmilliós lakosságú országról van szó. Például George Friedman amerikai történész szerint a XXI. században Lengyelország - egy Törökország és Japán mellett – az Egyesült Államok szövetségeseként, egy következő középhatalmi státuszba fog emelkedni. Tehát egy sokkal több mint szimbolikus választás volt ez, nem csak a lengyelek számára, hanem abban a küzdelemben is, amelyet nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy szuverén országokra épülő Európai Uniót vagy a szuverén országokat eltörölni vágyó Európai Uniót képzelünk magunknak.”

- hangsúlyozta Rosonczky-Kovács Mihály, a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője.

Hír TV