2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Globál: "Fukusima-álló" lesz Paks II.

Hír TV

2019. május 8., szerda 06:31

Paks II. - Biztonság, hatékonyság és környezetvédelem Magyarországon és az Európai Unióban, avagy illeszkedik-e az európai és világtrendbe a magyar energiapolitika. A levegőszennyezés napjaink egyik legégetőbb problémája. Hogyan lehet megakadályozni a klímakatasztrófát? Milyen alternatív energiaforrások állnak rendelkezésre? Az atomenergia mennyire biztonságos? Erről beszélgetett vendégeivel Gantner Barnabás a Hír TV Globál című műsorában.

Az atomerőművek folyamatosan képesek a klímavédelmi céloknak megfelelő és azonos mennyiségű energiát termelni, miközben az időjárásfüggő megújulók, mint például a naperőművek nem - mondta Hárfás Zsolt. Ezért az atomenergetikai szakértő véleménye szerint Magyarország számára egy olyan energiamix elérése a cél, amely rendszerszinten képes az egyes villamosenergia-termelési módokat összehangolni és 0-24-ben kiszolgálni a fogyasztókat.

Hugyecz Attila, Paks II. projekt gazdasági főtanácsadója a Paks II. költségeit ért kritikák kapcsán közölte: a projekt összköltsége 12,5 milliárd euró. Óriási számról beszélünk, ugyanakkor az új blokk üzemideje 60 évre szól - fogalmazott. Megjegyezte: egy gázerőmű élettartama 30 év, egy szénerőművé 40-50 év, a szélerőműveké és a napelemeké 20-25 év. Hozzátette: egy atomerőmű hétszer-nyolcszor több energiát termel.

A Globálban érintették a biztonság kérdését is. Hugyecz Attila hangsúlyozta: a Paks II. új blokkja "Fukusima-álló" lesz, vagyis azok az események, amelyek a Japán atomerőműnél történtek, nem fognak bekövetkezni Magyarországon. Kiemelte: az új blokkokban a kulcsfontosságú biztonsági berendezésekből négy lesz.

Hír TV