2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Globál

Globál: Franciaország a radikális iszlámmal küzd

Véres merénylet Franciaországban - újra iszlamista terrorcselekményt követtek el. A tragikus eset után hatalmas tüntetések voltak, amelyeken a meggyilkolt tanár - és a szólásszabadság mellett álltak ki az emberek. Megváltozhat a francia társadalom az eset után? Többek között erre a kérdésre is igyekeztek választ találni a Hír TV Globál című műsorában, de a koronavírus-helyzettel is foglalkoztak.

  • Globál: Franciaország a radikális iszlámmal küzd

A gyanú szerint pénzjutalomért cserébe azonosíthatták diákok a francia tanárt a fiatal csecsen merénylő számára, aki később az utcán lefejezte, mert a Charlie Hebdo Allah-karikatúráit mutatta be az óráján. Az iszlamista merénylettel összefüggésben eddig 15 embert vettek őrizetbe és komoly rendőrségi akciók indultak – hangzott el a műsorban.

Egyre többen gondolják azt, hogy a szekularizmusra, a vallás és az állam szétválasztására, valamint a szólásszabadságra vonatkozó francia törvényeknek meg kell változniuk. Ráadásul a muszlimok 29 százaléka egy közvélemény-kutatásban azt mondta, hogy a muzulmán hit és a Francia Köztársaság értékrendje összeegyeztethetetlen, a 25 év alatti muszlim fiatalok többsége pedig hitét a Francia Köztársaság elé helyezi – mondta el Gantner Barnabás műsorvezető.

A Globál vendége Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense volt, akit többek között arról kérdezett a műsorvezető, hogy a tragédiák hatására átalakul-e a francia társadalom. De érintették a francia imámképzést is, amelynek az apropóját az adta, hogy Párizsban bezártak egy mecsetet, amelynek imámja azt terjesztette, hogy Samuel Patyt meg kell büntetni, és közzétette annak az iskolának a címét is, amelyben tanított. 

A szakértő a beszélgetés során többször is hangsúlyozta, hogy

Franciaország a radikális iszlámmal küzd. S ennek a "harcnak" az egyik lépéseként reformálná meg úgy a francia elnök az oktatást, hogy az megakadályozza a radikalizálódást. 

Szűcs Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási reformtervezetnek és a merényletnek nincs köze egymáshoz, azonban ennek a törvénytervezetnek még nagyobb hangsúlyt ad a Samuel Patyt meggyilkolása körüli felfokozott hangulat.

A reform maga egy hosszútávú elképzelés, viszont rövidtávon valóban fontos az, hogy felderítsék azokat a helyszíneket, terepeket, ahol radikális eszméket hirdetnek. Ehhez többek között az elhárítás és a titkosszolgálat segítségét is kérik - mondta el Szűcs Anita. Majd hozzátette, hogy a másik intézkedéssorozat pedig azokat a körülményeket és azt a propagandát igyekszik "kilőni", amelyek azt segítik elő, hogy a radikalizmusra fogékonyak legyenek az emberek. A franciák többek között azt szorgalmazzák, hogy még uniós szinten is még nagyobb figyelmet fordítsanak az online térben jelenlévő gyűlöletbeszéd kiszűrésére, illetve a különböző fórumok felülvizsgálatára, valamint a gyanús szervezetek finanszírozásának visszakövetésére

- mutatott rá Szűcs Anita. 

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron már megint beleállt Oroszországba, lehet hogy ő már tudja hogyan is alakul a háború után az új világrend? – erről beszélt a Globál extra műsorában a Videa-n Boros Imre és Bogár László. Vigyázat, adásunkban a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!