2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Globál: Franciaország a radikális iszlámmal küzd

Hír TV

2020. október 25., vasárnap 12:51

Véres merénylet Franciaországban - újra iszlamista terrorcselekményt követtek el. A tragikus eset után hatalmas tüntetések voltak, amelyeken a meggyilkolt tanár - és a szólásszabadság mellett álltak ki az emberek. Megváltozhat a francia társadalom az eset után? Többek között erre a kérdésre is igyekeztek választ találni a Hír TV Globál című műsorában, de a koronavírus-helyzettel is foglalkoztak.

A gyanú szerint pénzjutalomért cserébe azonosíthatták diákok a francia tanárt a fiatal csecsen merénylő számára, aki később az utcán lefejezte, mert a Charlie Hebdo Allah-karikatúráit mutatta be az óráján. Az iszlamista merénylettel összefüggésben eddig 15 embert vettek őrizetbe és komoly rendőrségi akciók indultak – hangzott el a műsorban.

Egyre többen gondolják azt, hogy a szekularizmusra, a vallás és az állam szétválasztására, valamint a szólásszabadságra vonatkozó francia törvényeknek meg kell változniuk. Ráadásul a muszlimok 29 százaléka egy közvélemény-kutatásban azt mondta, hogy a muzulmán hit és a Francia Köztársaság értékrendje összeegyeztethetetlen, a 25 év alatti muszlim fiatalok többsége pedig hitét a Francia Köztársaság elé helyezi – mondta el Gantner Barnabás műsorvezető.

A Globál vendége Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense volt, akit többek között arról kérdezett a műsorvezető, hogy a tragédiák hatására átalakul-e a francia társadalom. De érintették a francia imámképzést is, amelynek az apropóját az adta, hogy Párizsban bezártak egy mecsetet, amelynek imámja azt terjesztette, hogy Samuel Patyt meg kell büntetni, és közzétette annak az iskolának a címét is, amelyben tanított. 

A szakértő a beszélgetés során többször is hangsúlyozta, hogy

Franciaország a radikális iszlámmal küzd. S ennek a "harcnak" az egyik lépéseként reformálná meg úgy a francia elnök az oktatást, hogy az megakadályozza a radikalizálódást. 

Szűcs Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási reformtervezetnek és a merényletnek nincs köze egymáshoz, azonban ennek a törvénytervezetnek még nagyobb hangsúlyt ad a Samuel Patyt meggyilkolása körüli felfokozott hangulat.

A reform maga egy hosszútávú elképzelés, viszont rövidtávon valóban fontos az, hogy felderítsék azokat a helyszíneket, terepeket, ahol radikális eszméket hirdetnek. Ehhez többek között az elhárítás és a titkosszolgálat segítségét is kérik - mondta el Szűcs Anita. Majd hozzátette, hogy a másik intézkedéssorozat pedig azokat a körülményeket és azt a propagandát igyekszik "kilőni", amelyek azt segítik elő, hogy a radikalizmusra fogékonyak legyenek az emberek. A franciák többek között azt szorgalmazzák, hogy még uniós szinten is még nagyobb figyelmet fordítsanak az online térben jelenlévő gyűlöletbeszéd kiszűrésére, illetve a különböző fórumok felülvizsgálatára, valamint a gyanús szervezetek finanszírozásának visszakövetésére

- mutatott rá Szűcs Anita. 

Teljes adás:

Hír TV