2019. november 19.,
kedd, Erzsébet napja

Globál: Beterjesztette a brit kormány a Brexit-megállapodás törvénytervezetét

2019. október 22., kedd 22:30

Mai adásunkban két különböző, ám mégis összetartozó témát elemzett a műsorvezető, vendégével. Az egyik a nyugat-balkáni európai uniós csatlakozási folyamat. Az Európai Unió tagállamai ugyanis egyelőre elutasították Észak-Macedónia és Albánia csatlakozását a közösséghez. Nagy-Britanniában pedig nagyon közeleg a Brexit, vagyis a brit kilépés határideje. Siker, hogy az Európai Unió államainak vezetői találtak egy újabb megoldást az ír határkérdésre, azonban sok víznek kell lefolynia a Temzén ahhoz, hogy megnyugodjanak a kedélyek Londonban.

Az Egyesült Királyság múlt héten állapodott meg az Európai Unióval az új kilépési egyezményről, ám azt Boris Johnsonnak nem sikerült megszavaztatnia a parlamenttel. Egy szeptemberben elfogadott törvény pedig kimondja, hogy ha október 19-ig a londoni parlament nem fogadja el az új megállapodást, a kormányfőnek kezdeményeznie kell az Uniónál a Brexit elhalasztását. Boris Johnson ezt írásban jelezte is Brüsszelnek, azonban a levélről hiányzott az aláírása. Nem úgy egy másik levélről, amelyben hibának nevezte a halasztást. A brit külügyminiszter ugyanakkor bizakodó hangnemben nyilatkozott.

Boris Johnson korábban már többször elmondta, hogy október 31-én kilépteti országát az európai közösségből. Ennek teljesítéséhez feszített menetrendet sürget: a nyilvánosságra hozott törvénytervezetről kedden és szerdán vitáznak, majd várhatóan szavaznak is róla. Csütörtökre így befejeződhet annak alsóházi elbírálása, és még aznap felkerülhet a Lordok Háza elé. Brüsszelben aggodalommal tekintenek a jövőbe, a tagországok igyekeznek felkészülni minden forgatókönyvre.

A Brexit-megállapodásról Gálik Zoltánt, a Corvinus Egyetem docense a következőket mondta:

„Boris Johnson szerette volna átvinni egy igen nem szavazással ezt a megállapodás tervezetet, de ezt lesöpörte a parlament. Most egy új technikával próbálkozik, megpróbálja rögtön azt a törvényt, ami az Egyesült Királyság kilépését szabályozza, a parlament elé vinni, aminek része lenne ez a bizonyos megállapodás is. Most én úgy látom, hogy nagyobb az esélye jóval. (…) Valószínűleg ezt át tudja vinni a parlamenten, a nagy kérdés az, hogy milyen kiegészítéseket fognak hozzáfűzni a képviselők, hiszen elképzelhető, hogy csak akkor támogatják, ha népszavazás kapcsolódik hozzá. Elképzelhető, hogy akkor támogatják csak, hogy ha bizonyos munkavállalói jogokat majd kicsit jobban kidomborít a megfogalmazásban a törvény. Elképzelhető az is, hogy ugye ehhez a megállapodáshoz szüksége lesz a munkáspárti képviselők szavazatára Boris Johnsonnak. Tehát nagyon bizonytalan a kimenet, késhegyen táncol ez a megállapodás jelenleg."

A műsorban arról is szó volt, történelmi hibának nevezte az Európai Bizottság elnöke, hogy az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozását az Európai Unióhoz. Franciaország ellenállásán bukott meg a javaslat.

A teljes műsort itt tekinthetik meg:  

Hír TV