2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Globál: Az osztrák néppárt nyert az előrehozott parlamenti választásokon

2019. október 1., kedd 23:51

Történelmi győzelemként értékelte a jobboldali Osztrák Néppárt, hogy a voksok több, mint 38 százalékával megnyerték az előrehozott parlamenti választást, amelyet a Szabadságpárt hatalmas korrupciós botránya, és az ezt követő kormányválság miatt kellett kiírni. A győzelem ellenére azonban a nyertesnek nehéz dolga lesz, ugyanis az újjáalakuló ötpárti parlamentbe olyan szerteágazó programokkal kerültek be a lehetséges koalíciós partnerek, amelyeket elemzők szerint nehéz lesz összefésülni.

Négyféle koalíciós lehetőség áll Kurz előtt - írta hétfő reggeli számában az egyik osztrák napilap. Egy másik pedig azt boncolgatta - utalva a Néppárt és a Zöldek színeire - hogy a türkiz-zöld koalíció-e a legvalószínűbb forgatókönyv. Tény, hogy a számok alapján valóban többféle úton indulhatnak el a koalíciós tárgyalások, azonban kommentárok megjegyzik, hogy elsősorban a Néppárt és a Zöldek szövetségére lehet számítani. A baloldali szociáldemokratáktól Kurz szavazóinak jó része elhatárolódik. A bevándorllásellenes Szabadságpárt, amelynek programja a leginkább hasonlít a néppártéhoz, saját bevallása szerint ellenzéki szerepre készül, a liberális NEOS pedig túl kicsi ahhoz, hogy parlamenti többséget alkosson a győztessel.

A Néppárt sikerére reagálva Kiss J. László a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a következőket mondta:

„A probléma itt az tulajdonképpen, hogy egyértelmű a győztes személye, a kérdés az, hogy ezt a győzelmet hogyan lehet lefordítani egy kormányképes, többségképes koalícióra. Gyakorlatilag a bent maradt pártokkal, mindegyikkel többséget lehet képezni – négy pártról van szó - a probléma az, hogy Kurz számára nagyon fontos, hogy egy középjobbos politikai irányvonalat meg tudjon tartani. Gyakorlatilag minél tökéletesebben tudja a Néppártnak a saját programját ennek érdekében megvalósítani. A választások előtt elérte, hogy mindegyik párttal találkozik, tehát elvileg asztalon van mind a négy opció. Hozzá kell tenni még egy olyan opciót is, a kisebbségi kormánynak a lehetősége, ami sok kérdőjelet jelent. Elég, ha csak most arra utalok, hogy egy kisebbségi kormány magában rejti annak a lehetőségét, hogy újra választás lesz a négyéves cikluson belül. A nagy kérdés az, hogy a pártokkal való megbeszélés alapján hogyan tud egy olyan programot megvalósítani, amely a legközelebb áll a Néppárt programjához és azt kell mondani, hogy a papírforma szerint a legközelebbi partner a Szabadságpárt. A két pártnak a programja nagyon kompatibilis, sok az átfedés, adócsökkentés, migrációs politika és folytathatnám a sort.”

Teljes műsor:

Hír TV 

x
Rendkívüli hír