2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Globál

Globál: Az osztrák néppárt nyert az előrehozott parlamenti választásokon

Történelmi győzelemként értékelte a jobboldali Osztrák Néppárt, hogy a voksok több, mint 38 százalékával megnyerték az előrehozott parlamenti választást, amelyet a Szabadságpárt hatalmas korrupciós botránya, és az ezt követő kormányválság miatt kellett kiírni. A győzelem ellenére azonban a nyertesnek nehéz dolga lesz, ugyanis az újjáalakuló ötpárti parlamentbe olyan szerteágazó programokkal kerültek be a lehetséges koalíciós partnerek, amelyeket elemzők szerint nehéz lesz összefésülni.

  • Globál: Az osztrák néppárt nyert az előrehozott parlamenti választásokon

Négyféle koalíciós lehetőség áll Kurz előtt - írta hétfő reggeli számában az egyik osztrák napilap. Egy másik pedig azt boncolgatta - utalva a Néppárt és a Zöldek színeire - hogy a türkiz-zöld koalíció-e a legvalószínűbb forgatókönyv. Tény, hogy a számok alapján valóban többféle úton indulhatnak el a koalíciós tárgyalások, azonban kommentárok megjegyzik, hogy elsősorban a Néppárt és a Zöldek szövetségére lehet számítani. A baloldali szociáldemokratáktól Kurz szavazóinak jó része elhatárolódik. A bevándorllásellenes Szabadságpárt, amelynek programja a leginkább hasonlít a néppártéhoz, saját bevallása szerint ellenzéki szerepre készül, a liberális NEOS pedig túl kicsi ahhoz, hogy parlamenti többséget alkosson a győztessel.

A Néppárt sikerére reagálva Kiss J. László a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a következőket mondta:

„A probléma itt az tulajdonképpen, hogy egyértelmű a győztes személye, a kérdés az, hogy ezt a győzelmet hogyan lehet lefordítani egy kormányképes, többségképes koalícióra. Gyakorlatilag a bent maradt pártokkal, mindegyikkel többséget lehet képezni – négy pártról van szó - a probléma az, hogy Kurz számára nagyon fontos, hogy egy középjobbos politikai irányvonalat meg tudjon tartani. Gyakorlatilag minél tökéletesebben tudja a Néppártnak a saját programját ennek érdekében megvalósítani. A választások előtt elérte, hogy mindegyik párttal találkozik, tehát elvileg asztalon van mind a négy opció. Hozzá kell tenni még egy olyan opciót is, a kisebbségi kormánynak a lehetősége, ami sok kérdőjelet jelent. Elég, ha csak most arra utalok, hogy egy kisebbségi kormány magában rejti annak a lehetőségét, hogy újra választás lesz a négyéves cikluson belül. A nagy kérdés az, hogy a pártokkal való megbeszélés alapján hogyan tud egy olyan programot megvalósítani, amely a legközelebb áll a Néppárt programjához és azt kell mondani, hogy a papírforma szerint a legközelebbi partner a Szabadságpárt. A két pártnak a programja nagyon kompatibilis, sok az átfedés, adócsökkentés, migrációs politika és folytathatnám a sort.”

Teljes műsor:

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron nem áll le - lehet, hogy tud valamit? + videó

Macron már megint beleállt Oroszországba, lehet hogy ő már tudja hogyan is alakul a háború után az új világrend? – erről beszélt a Globál extra műsorában a Videa-n Boros Imre és Bogár László. Vigyázat, adásunkban a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!