2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Globál: Az amerikai társadalom többsége elutasítja az erőszakos megmozdulásokat

Hír TV

2020. június 14., vasárnap 22:55

A Hír TV Globál című műsorának középpontjában az amerikai történések álltak. George Floyd halála komoly változásokat indított el nem csak az amerikai társadalomban, de a világban is. A műsorban elhangzott, hogy az az elnökválasztási kampány kellős közepén az események szinte elsodorták a koronavírus-járványról szóló híreket. A témában Magyarics Tamást, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárát kérdezte a műsorvezető Gantner Barnabás.

Eltemették Houstonban az afroamerikai férfit, a szertartással egyidőben több nagyvárosban is gyászmenettel emlékeztek meg George Floydról. Ugyanakkor az elmúlt napok nem csak a rasszizmusellenességről, hanem az erőszakról is szóltak, ez pedig nem jön jól Donald Trumpnak, akinek népszerűsége esik annak ellenére, hogy támogatásáról biztosítja a demonstrálókat és elítéli a rasszizmust. Miként alakul a választási kampány mostantól, és milyen változások indulnak el a társadalomban? Miért és kik gyűlölik a rendőröket olyan hevesen, hogy rájuk támadnak - tette fel a kérdést a műsor elején Gantner Barnabás műsorvezető.

Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára az amerikai zavargásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a járvány miatt mintegy 40 millió amerikai vált munkanélkülivé, köztük magas az afroamerikaik aránya, hiszen többségük olyan szektorokban dolgozott, amelyek megszenvedték a pandémiát. Mindezek mellett a fekete lakosság körében jóval több halálos áldozatot követelt a vírus, mint a fehérek körében. A fehér és a fekete lakosság között pedig mondhatni évszázadok óta fennáll egy feszültség, amelynek időnként csak egy szikra kell, hogy kirobbanjanak – húzta alá Magyarics.

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a békés tüntetéseket a társadalom mintegy kétharmada támogatja, hiszen alkotmányos joga van arra az embereknek, hogy kifejezzék a véleményüket. Viszont azoknak az aránya mindössze 20-22 százalék, akik azt mondják, hogy ebbe az erőszak is belefér.

A megmozdulásokon főként fiatalok, a Black Lives Matter-mozgalom szimpatinzásai, anarchista elemek és olyan társadalmi csoportok vesznek részt, akiknek a világnézete szocialisztikusnak, már-már kommunistának hatnak

- hívta fel a figyelmet Magyarics Tamás.

A beszélgetés második részében azt is górcső alá vették, hogy kijelenthető-e, hogy a rasszizmus rendszerszintű probléma az amerikai rendőrségen belül.

Teljes adás:

Hír TV