2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Globál: Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta nincs valódi vezére a CDU-nak

Hír TV

2020. február 25., kedd 23:00

Hamburgban döntöttek a hét végén a választók az új regionális törvényhozás összetételéről. Komolyat erősödtek a Zöldek, ugyanakkor jelentősen gyengült a Szociáldemokrata Párt és a kormányzó Kereszténydemokraták is. A kancellári ciklusa végén visszavonuló Angela Merkel kivonul a német politikából, öröksége azonban nehéz feladat elé állítja a kormányzó jobbközép pártokat. Ráadásul egyre nagyobbnak tűnik a szakadék a jobb és baloldali pártok között. Merre tovább Németország? Többek között erre a kérdésre keresi a választ Kiss J. László, Németország szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és Gantner Barnabás, műsorvezető a Hír TV Globál című műsorában.

Hatalmas volt az öröm a Német Szociáldemokrata párt eredményvárójában, amikor megjelentek a kivetítőn az első exit poll-eredmények. Az elmúlt időszak meglehetősen gyászos választási eredményei után a baloldali párt támogatói örülhettek, mert a szociáldemokraták maradtak a legerősebb politikai tömörülés Hamburgban, minden bizonnyal a Zöldekkel szövetségben irányíthatják tovább az Elba-parti Hanza-várost. Ugyanakkor támogatottságuk gyengült, mintegy hat és fél százalékkal.

Ugyanakkor a zöldek is boldogok lehettek, hatalmasat erősödtek a regionális választáson, csaknem megduplázták támogatottságukat. Mindez illeszkedik a német politikai trendbe, a Zöldek ugyanis tartományi és országos szinten is felemelkedőben vannak.

Nem úgy az Angela Merkel nevével fémjelzett Kereszténydemokraták. A negyedik ciklusát fogyasztó kancellár-asszony jövőre távozik a napi politikai életből, pártja ugyanakkor egyre gyengül. Így volt ez Hamburgban is, több, mint 4 százalékkal kevesebben szavaztak rájuk, mint 2015-ben.

Hamburg felett meglehetősen borús az időjárás hetek óta, ehhez hasonló most már a hangulatunk is. Őszinte leszek önökhöz, rossz eredményt értünk el, ezzel nem lehetünk boldogok

- mondta szimpatizánsainak a kereszténydemokrata jelölt.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió Angela Merkel irányításával már 2005 óta irányítja Németországot. A párt azonban az utóbbi másfél évtized legkomolyabb válságát éli. A kancellárasszony visszavonulását 2018-ban jelentette be, lemondott a pártelnöki tisztségről, majd a párt kongressszusán favoritját, Annegret Kramp-Karrenbauert választották pártelnöknek. A szokások szerint a vezető lesz a következő parlamenti választáson CDU kancellárjelöltje. Ugyanakkor a megválasztott elnök február 10-én váratlanul lemondott, így újra elnökválasztás elé néznek a kereszténydemokraták a jövőre esedékes parlamenti választások előtt.

Április 25-én fog a párt kongresszust tartani. Berlinben lesz és egy napig fog tartani. Ezen az eseményen fogjuk megválasztani az új elnököt. Egyben ez a személy lesz az, akit a párt kancellárjelöltje lesz a következő választáson

- tájékoztatta a sajtót a leköszönő kereszténydemokrata elnök.

A megmérettetésnek eddig három szereplője van. Norbert Röttgen, a szövetségi parlament külügyi bizottságának elnöke, Friedrich Merz a Bundestag-frakció volt vezetője és Armin Laschet észak-rajna-vesztfália tartományi miniszterelnöke, aki mögé beállt a korábban még jelöltként számon tartott Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Az évekkel ezelőtt még nyugodtnak tűnő német politikai életet állóvizébe hatalmas kőként csobbant a bevándorlási válság. Az illegális migrációt elutasító Alternatíva Németországnak nevű párt 2015 óta kezdett emelkedésbe, elsősorban a keletnémet tartományokban. Mára az AfD parlamenti párttá vált és a 2017-es választásokon a szavazatok több, mint 12 százalékát megszerezve a harmadik legerősebb frakciót alakíthatta a Bundestagban. Jelenléte a legfelsőbb politikai térben rendkívül heves indulatokat vált ki a német társadalomban és a politikumban. Szinte minden párt elutasítja a szövetséget az AfD-s képviselőkkel, mivel politikai elveiket szélsőjobboldalinak és nácinak tartják.

A teljes adás:

Hír TV