2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Globál: A libanoni tüntetők a politikai rendszerükben teljes átalakulást szeretnének

Hír TV

2020. augusztus 15., szombat 19:50

A Globál mai adásában a libanoni robbanással foglalkoztunk. Az augusztus 4-én történt detonációban, a bejrúti kikötőben, több mint 200-an meghaltak és 6000-ren megsérültek. Azóta szinte mindennaposak a tüntetések. A libanoni kormány pedig benyújtotta lemondását. Déri Stefi vendége N. Rózsa Erzsébet, Közel-Kelet szakértő, a Világgazdasági Intézet munkatársa volt.

2750 tonna ammónium-nitrátot tároltak a kikötő egyik raktárépületében. A Reuters hírügynökség azt állítja, hogy libanoni biztonsági tisztségviselők két héttel a robbanás előtt figyelmeztették az elnököt és a kormányfőt, hogy Bejrút a földdel válhat egyenlővé. Két héttel később bekövetkezett a katasztrófa. Az előtte-utána képek jól mutatják, hogy mekkora pusztítást végzett a berobbant műtrágya.

Bejárták az internetet azok az életképek, amelyek a robbanás előtti pillanatokban készültek. Egy friss házaspár élete legszebb napját szerette volna megörökíteni. Boldogan pózoltak a kamerának, majd a következő pillanatban egy hatalmas robbanás hallatszott. Látszott, hogy a detonáció erejétől az ablakok betörtek, mindent por lep el és mindenki menekül. Egy felvételen pedig a BBC helyi, arab tudósítója, Márjem Taúmi épp egy interjút készített egy marokkói férfival, amikor bekövetkezett a nagy erejű robbanás. A nő a földre esett de nem sérült meg komolyabban.

„Hat éve a kikötőben tartottál ezt a több mint 2700 tonnányi műtrágyát. Hogy lehet, hogy ennyi időn keresztül senki sem tett semmit, nem lép, nem lépett? Kellett, hogy valami politikai nyomás legyen emögött?”

-          kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

„Ez egy nagy kérdés. Én azt gondolom, hogy itt inkább ilyen hanyagság vagy talán inkább úgy mondanám, hogy emberi mulasztás történt.(…) Már tavaly lemondott az előző libanoni kormány és hát a tüntetők jelszavai között is az szerepel, hogy a teljes politikai elit távozását szeretnék. Nem egy kormányét, nem egy miniszterelnökét, hanem ebben a meglehetősen bonyolult libanoni politikai rendszerben egy teljes átalakulást szeretnének.”

-          válaszolta N. Rózsa Erzsébet.

Hír TV