2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Globál

Globál: A Brexit új lendületet adott a skót függetlenségi mozgalomnak

Skóciában ismét népszavazást írnának ki az elszakadásról, most a Brexit az ok. A skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon arról beszélt kampányrendezvényén, hogy a brit uniós kilépés ellenkezik a skótok akaratával, mivel az ott élők bent akarnak maradni az európai államszövetségben. Éppen ezért, aki a Skót Nemzeti Pártra szavaz a december 12-i előrehozott parlamenti választáson, az tulajdonképpen arra szavaz, hogy Skócia maradjon az Európai Unió tagja. Amennyiben pedig a választáson Skóciában ők győznek, akkor az egyértelmű felhatalmazás arra, hogy újra függetlenségi népszavazást tartsanak.

  • Globál: A Brexit új lendületet adott a skót függetlenségi mozgalomnak

Függetlenségpártiak tüntettek nemrégiben Glasgow főutcáján. A Skót Nemzeti Párt színeiben kampányoltak Nicola Sturgeon, jelenlegi kormányfő mellett, aki a skót függetlenséget tűzte zászlajára - igaz a párt történetében nem is először. 2014-ben referendummal szüntették volna meg a függést Londontól, a kampányt az akkori skót kormányfő Alex Salmond vezette, azonban a lakosság nagy többséggel elutasította a kiszakadást a brit közösségből. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése azonban új lendületet adott a skót függetlenségi mozgalomnak. Az eszme zászlóvivője, a Skót Nemzeti Párt vezetői gyakorlatilag már a brexit-szavazás másnapján arról kezdtek beszélni, hogy a skótok nem akarnak kilépni az Európai Unióból, emiatt pedig ismét referendumot kel tartani az elszakadásról.  A skót területek miniszterelnöke most azért járja a nagyobb városokat, hogy elmagyarázza az embereknek mekkora veszteséggel jár, ha Skócia Nagy-Britannia többi részével együtt kilépne az Európai Unióból. Az elsők között gazdasági okokat hozott fel. Rámutatott, hogy elemzők szerint minden egyes skótnak 1600 fontjába - mintegy 620 ezer forintba - kerül a kilépés. Azzal is maga mellé próbálta állítani az embereket, hogy az előrejelzések szerint ha az Egyesült Királyság kilép a gazdasági közösségből és a vámunióból, akkor 2030-ra 6 százalékkal kisebb lesz a gazdasági fejlődés üteme, mintha bent maradnának. Ugyanakkor arról is beszélt, itt az idő, hogy a skótok a kezükbe vegyék az irányítást.

A stúdióban Egedy Gergely Nagy-Britannia – szakértő, a Corvinus Egyetem tanára az elhangzottakra a következőképpen reagált:

„2014-ben már volt egy népszavazás a skót függetlenség ügyében, ez ugye megelőzte a Brexit tematikát. Valóban elmondhatjuk azt, hogy a Brexit kérdése újra felerősítette ezt a törekvést a skótok részéről. Visszapillantva a 2014 szeptemberében tartott népszavazásra, amely az akkori brit miniszterelnök, David Cameron hozzájárulásával lett kiírva, akkor 55 százalék az Egyesült Királyságból való kiválás ellen szavazott, és csak 45 százalék szavazta meg azt, hogy Skócia legyen független. Ezt annak idején azzal a körítéssel, ha úgy tetszik feltétellel írhatta ki Skócia, hogy egyszeri generáció életében és úgyis tűnt, hogy ez egy időre nyugvópontra kerül, nem mintha ezt a törekvést feladták volna. (…)  A Brexit népszavazás valóban egy fordulópontnak tekinthető, hiszen az Egyesült Királyság lakosainak a többsége, szűk 52 százaléka az EU-ból való kiválás mellett döntött, Skóciában azonban 62 százalék a bent maradás mellett.”

Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál - Az angolszász pénzbirodalom agóniája + videó

Globál - Az angolszász pénzbirodalom agóniája + videó

Donald Trump tarol az előválasztásokon! Ha ismét ő lesz az amerikai elnök kiebrudalják-e végre a pénzügyi háttérhatalmat az Egyesült Államokból? Erről is beszélgetett Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.
Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Globál: Távozik hivatalából Victoria Nuland + videó

Lemondott a kijevi Majdan zavargások főrendezőjének tartott Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese. A történtekről Boros Imre és Bogár László közgazdászokkal beszélgettünk a Globálban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!