2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Főhős: Mirkóczki és Márki-Zay botrányai és megkopott emlékei

Hír TV

2019. október 7., hétfő 20:00

Azokkal a hősökkel folytatjuk, akik polgármesterek szeretnének lenni. Egyikük Hódmezővásárhelyen, míg másikuk Egerben. Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő, immár harmadik alkalommal, valamint Márki-Zay Péter másodszor áll „rajthoz”. A mai Főhősben életüknek és munkásságuknak részleteit elevenítjük fel.

- A műsort Mirkóczki Ádámmal kezdjük, aki mint a Jobbik szóvivője folyamatosan magyarázta pártja bizonyítványát. A cukisodás előtt, alatt és a pártszakadás után. Majd előre menekült és úgy döntött Egerben lesz a város első embere. Van is támogatója bőven: a DK, az MSZP, az LMP és a Momentum. Mindez civil szervezetbe tömörülve: Egységben a Városért Egyesület néven fut. Mirkóczki azt mondja, ez független a pártpolitikától, csak Eger a fontos. Jaj, Ádi, szerinted ezt komolyan veszi bárki?

Miután összebútorozott az ellenzékkel, Ádám már nem vállalja korábbi antiszemita és cigányellenes kijelentéseit, pedig voltak bőven. 2012-ben ő képviselte a cigányok elleni megfélemlítő menetek nemes ügyét Miskolcon és másutt, ő jelentette ki, hogy azok, akik ez ellen tiltakoznak és ellentüntetést szerveznek, a tisztességes emberekkel szemben a bűnözők pártjára állnak. 2013-ban Mirkóczki szorgalmazta pártja nevében, hogy különleges rendőri egységeket állítsanak fel a "cigánybűnözés" letörésére. Ha nem hisznek a fülüknek, olvassanak utána.

Nem csak holokausztba, és a romákba szállt bele Mirkóczki, hanem a Hit Gyülekezetét is ostorozta a 2014-es kampányban. Sőt, a migrációról is szívesen beszélt, igaz, akkor még másként.

Jött a cukisodó fordulat és Vona Gábor bocsánatot kért mindenkitől, akit valaha a párt megbántott. Természetesen a magyarázkodás ismét Mirkóczkira maradt. Hol máshol, mint Kálmán Olgánál.

- A műsor második részében Márki-Zay Péter jön, aki 2018-ban robbant be a köztudatba, amikor időközi önkormányzati választásra készültek Hódmezővásárhelyen. Azt mondta, ő független, kiábrándult Fidesz szavazó. Beállt mögé a teljes ellenzék, így tudott nyerni.

A kampány koránt sem volt zökkenőmentes. Egy katolikus papot is belekevertek abba, hogy pártpolitizál, holott csak a kormány tevékenysége mellett állt ki. Az időközi választást a balliberális média úgy felkapta, mintha országos voksolásról lett volna szó. Imádta is őket Márki-Zay, nem úgy, mint a jobboldali sajtót.

A kampányban Márki beszélt arról, hogy milyen lehetetlen állapotok uralkodnak a helyi kórházban , emberekről és cégekről állított dolgokat. Jöttek is a perek szép számmal.

Közben újabb pofonba szaladt bele a polgármester. Kiderült, hogy felesége bába, aki az otthonszülésekben segítkezik. Az egyik kisbaba meghalt, ezért bíróság előtt kellett felelnie tanúként Márki-Zay feleségének. Ha már gyerekről van szó, a magát kereszténynek valló Márki a gyermekverést nem utasítja el. Egy rádióműsorban sajátos véleményt fogalmazott meg, amit később próbált kimagyarázni.

Márki-Zayt amilyen gyorsan felkapta a balliberális média, olyan gyorsan elengedte. Már a Népszava is azt írja, hogy szétesőben van a polgármester mozgalma. Kell még valamit mondanom?

 A teljes adás: 

Hír TV