2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Főhős: Az MSZMP-től a DK-ig

Hír TV

2019. december 2., hétfő 20:57

Eheti hősünk matematikus, aki az MSZMP-ből a DK-ig jutott. Volt államtitkár, polgármester és országgyűlési képviselő is, mégis a kerékbilincs és a milliós telefonszámla jut eszébe sokaknak róla.

Szabó Zoltán magyar matematikus, politikus.  1994 és 2010 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, 1995 és 1998 között pedig művelődési és közoktatási minisztérium politikai államtitkár posztot töltött be. 1998 és 2002 között Budapest VI. kerületének polgármestere volt, jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja.

Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap lapszerkesztője röviden a következőképpen foglalta össze Szabó Zoltán eddigi életútját:  

„Szabó Zoltán szerintem a balliberális, sőt inkább az MSZP-s DK-s politikai vonal egyik szürke eminenciása, aki sok-sok szavazópolgárban nem hagyott mély nyomokat az elmúlt harminc évben, mégis végig jelen volt és végigkísérte a rendszerváltozás utáni politikai időszakot. Államtitkár volt a Horn-kormány idején, egy politikai államtitkár a Művelődési Minisztériumban, nem túl sok nyomot hagyott akkor a nyilvánosságban. Ezután annál izgalmasabb szakmája volt, az erzsébetvárosi polgármesterség, ahol kvázi előkészítette azt a tombolást, amit később utódja és párttársa, Hunvald György végzett ezen a területen szintén polgármesterként 2002 után.”

Szarvas Szilveszter, a pestisracok.hu főszerkesztő-helyettese a műsorban azt mondta, Szabó Zoltán osztogatta a közpénzeket.

„Meg is gyanúsították több esetben. Egyrészt volt ez az ominózus mobiltelefonos használati ügye, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség azzal gyanúsította meg Szabó Zoltánt, hogy illegálisan használta a kerület számlájára és kontójára a mobiltelefont, amelyet Hunvald György hagyott neki jóvá. Ezzel mintegy 6,3 millió forintos kárt okozott.”  

A műsorban elhangzott az is, hogy Szabó Zoltán segítségével jobboldali korrupciós ügyeket próbáltak kreálni, főként Orbán Viktor körül. Azonban az ő szempontjából ez a munka sikertelen volt. Amit szeretett volna megtalálni, nem tudta, mert nincsen.

Hír TV