2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Főhős

Főhős: A Sargentini-jelentés egy leporolt Tavares-jelentés

A Hír TV Főhős című műsorában az Unió árnyékjelentéseinek készítőit mutatjuk be. Olyan emberekről van szó, akik Magyarországot támadták. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy ők keményen megdolgoznak euróikért az EP-ben Rui Tavarestől Judith Sargentiniig.

  • Főhős: A Sargentini-jelentés egy leporolt Tavares-jelentés

Rui Tavares nem sokat tett le az asztalra. Csak arra lehet büszke, hogy a nevéről egy Magyarországot gyalázó jelentést is elneveztek. Ő mára kikopott az Európai Parlamentből, de mondatait nem tudjuk elfelejteni.

A portugál zöldpárti képviselőt 2013-ban kérte fel az Unió arra, hogy írjon egy jelentést Magyarországról. Az összeollózott dolgozatot letette az asztalra, majd megindult az elemzés és nagyon sok módosító javaslat született.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta: Magyarország folyamatosan a fekete bárány szerepét kapja. Ennek az első és legfontosabb oka az volt, hogy Magyarország nem volt hajlandó bevezetni különböző megszorító intézkedéseket a pénzügyi és gazdasági válság következtében, hanem a nagy nemzetközi vállalatokat, bankokat és telekommunikációs cégeket adóztatta meg.

Annyira álságos a nyugat-európai pénzügyi és politikai elit, hogy nem ezt rótta fel a magyar kormánynak, hanem különböző jogállamiság, demokrácia, médiaszabadság és egyéb európai uniós értékeknek nevezett csomagba helyezték el a kritikákat. Ilyen támadásokon keresztül próbáltak nyomást gyakorolni

- fogalmazott.

Sitkei Levente, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője hozzátette: ebben az esetben nagyon úgy tűnt, hogy Rui Tavares egy olyan ember, aki megteszi a kötelességét, aztán pedig eltűnik.

2018. április végén tárgyalta az Európai Parlament LIBE Bizottsága a magyarországi jogállamiságról szóló holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini által jegyzett jelentést, mely szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter koncepciós eljárást emlegetett, a jelentést pedig aljas vádakat tartalmazó iratnak nevezte.

Végül a LIBE Bizottság 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal elfogadta a Sargentini-jelentést. Az Európai Parlament elé 2018. szeptember 11-én, plenáris ülésen került a javaslat. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország azzal érdemelte ki a jelentést, hogy elsőként lépett fel a bevándorlással szemben.

A Sargentini-jelentésről egy nappal később szavaztak az Európai Parlamentben. Mintegy 70 százalékos többséggel jóváhagyták a magyarországi helyzetről szóló jelentést és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló 7-es cikkely szerinti eljárást.

Törcsi Péter úgy fogalmazott: Tavares és Sargentini elhitették azt a saját választóikkal, hogy valamiért kiállnak és valamilyen tevékenységet valóban ellátnak az EP-ben.

Sitkei Levente kiemelte:

A Tavares-jelentés és a Sargentini-jelentés között eltelt öt év és ezalatt az öt év alatt még az érvkészlet sem változott. Majdhogynem leporolták az elsőt és újra megcsinálták.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Mai adásunkban felidéztünk néhány korábban kiszivárgott hangfelvételt. És velünk volt Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, akivel gyermekkori élményeiről is beszéltünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!