2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Várhelyi Olivér: A végcél a teljes Nyugat-Balkán integrációja az Európai Unióba

Hír TV

2020. január 24., péntek 23:00

Határozottan kiállt Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozásának szükségessége mellett Várhelyi Olivér a Hír TV-nek adott exkluzív interjúban. Az uniós bővítési biztos Európai híradó című műsorunk pénteki adásában Zöldhegyi Katalinnak elmondta, a végcél a teljes Nyugat-Balkán integrációja az Európai Unióba, hiszen ez a régió a történelem során mindig is Európához tartozott.

 

Nem unatkozik Várhelyi Olivér, amióta munkába állt. Az uniós bővítési biztos az első munkanapja rögtön azzal telt, hogy az albániai földrengés okán felvette a kapcsolatot Tiranával annak érdekében, hogy az EU miként tud segítséget nyújtani a természeti csapás károsultjainak. Ezt követően európai parlamenti munkája során találkozót folytatott a nyugat-balkáni régió parlamentereivel, majd a római Közép-Európai Kezdeményezés csúcs során a régió összes miniszterelnökével találkozott.

Emmanuel Macron francia elnök októberben, az Európai Tanács ülésén elutasította az uniós bővítési tárgyalások megnyitását Albániával és Észak-Macedóniával. A francia állásponthoz Dánia és Hollandia is csatlakozott. Zöldhegyi Katalin műsorvezető felvetésére, hogy azóta változott-e Macron államfő véleménye a kérdésben, Várhelyi Olivér elmondta, szerinte az elutasítás okait kell megtalálni, nem pedig a felelősöket.

„Kezelni kell a helyzetet és összeállítható egy olyan politikai csomag, ami lehetővé teszi azt, hogy ezek az országok is támogassák a tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával anélkül, hogy bármilyen kompromisszumot kötnénk a végcélt illetően, ami a teljes Nyugat-Balkán integrációja az Európai Unióba (…) A minket körülvevő legközelebbi régió a Nyugat-Balkán feltétlenül Európához kell, hogy tartozzon, ahogy a történelem során mindig is ide tartozott”

– emelte ki az uniós bővítési biztos.

A bővítés nem képzelhető el a tagállamok kárára, az uniós országok érdekeivel ellentétesen sem, éppen ezért – mint arra Várhelyi Olivér rámutatott – meg kell találni azt az egyensúlyt, ami ezeket biztosítja, valamint garantálja azt is, hogy nagyobb európai befolyás és erősebb európai jelenlét tudjon létrejönni a Nyugat-Balkánon.

Kérdésre válaszolva Várhelyi elmondta, szerinte a V4-ekkel könnyebb dolga van a nyugat-balkáni bővítés kérdésében, mint akár Franciaország vagy Hollandia esetében, ugyanakkor tisztában van vele, hogy egy nagyon hosszú munka áll előtte ó, hiszen egyesével próbálja a tagállamokat meggyőzni annak a stratégiának a helyességéről, amit követ.

Az októberi kudarc ellenére Albánia és Észak-Macedónia továbbra is csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz Várhelyi Olivér közlése szerint. Úgy látja, csaknem minden tagállam a bővítés pártján áll, ugyanakkor jelenleg a csatlakozási feltételeket kell rendbe tenni.

Teljes beszélgetés:

Hír TV