2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Varga Judit: A mostani egy történelmi pillanat az Európai Unió életében

Hír TV

2020. október 10., szombat 17:58

Több fronton indított támadást Magyarország ellen az Európai Unió. Vera Jourová bizottsági alelnök a jogállamiságra hivatkozva azt mondta, hogy hazánkban beteg a demokrácia. Az Unió Bírósága pedig kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert a testület szerint közösségi jogba ütközik a felsőoktatásról szóló magyar törvény. A FIDESZ szerint a háttérben ismét Soros György amerikai milliárdos áll, aki folytatja bosszúhadjáratát Magyarország ellen. Ezekről a témákról beszélgetett Varga Judit, igazságügyi minisztert a Hír TV Európai híradó című műsorában, Déri Stefi műsorvezetése mellett.

Az Európai Bizottság alelnöke legutóbb szeptember végén intézett támadást hazánk ellen. Vera Jourová ismét a jogállamiságra hivatkozva valótlan és abszurd vádakkal illette Magyarországot. A cseh politikus a német Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy szerinte Magyarországon eltűnőben van az ellenzéki sajtó, vele együtt pedig a demokrácia is. Az értékekért és átláthatóságért felelős biztos azt is elmondta, a magyar társadalom nem tud szabadon tájékozódni, és nincs abban a helyzetben, hogy önállóan tudjon véleményt megfogalmazni. Jourová hozzátette, Magyarországon nem illiberális, hanem beteg demokrácia van. A magyar kormány felháborítónak nevezte Jourová vádjait, és bocsánatkérésre szólította fel az alelnököt. Orbán Viktor miniszterelnök levelet is írt a biztosnak, de arra a politikus nem kívánt reagálni. A kabinet szerint Jourová Soros György amerikai milliárdos brüsszeli embere, és kijelentéseivel megbántotta a magyar embereket, ezért a kormány szerint az alelnöknek távoznia kell posztjáról.

Bírósági szinten is össztűz alá vették Magyarországot a balliberális erők. Az Európai Unió bírósága kedden összeegyeztethetetlenek nevezte az uniós joggal a felsőoktatásról szóló magyar törvényt. A luxemburgi székhelyű testület a jogsértés miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az Orbán-kormány szerint egyértelmű, hogy a háttérben ismét Soros György áll, aki a Közép-európai Egyetem alapítójaként nem értett egyet a 2017-es Lex CEU-val. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a bíróság ítélete után arra szólította fel az Uniót, hogy ne adjon pénzt Magyarországnak és indítson próbapert hazánk ellen. Orbán Viktor kormányfő szerint a Közösség mindaddig korrupt lesz, amíg meg nem szűnik Soros befolyása.

 

 

Arról mi a véleménye, hogy az Európai Unió a jogállamiság létéhez kötné az uniós pénzek elosztását, ez mennyire etikus? – kérdezte Déri Stefi, műsorvezető.

Az Európai Unió nem döntött ilyenről, volt egy bizottsági javaslat még 2018-ban, erre nyilván nagyon sokan felültek és elkezdték ezt a mantrát hangsúlyozni. 2020 júniusában született egy állam -és kormányfői döntés, egy nyílt iránymutatás, amely egyértelművé tette, hogy az uniós források elosztásánál ezt a jogállamiságot, mint egy burkolt ideológiai, politikai feltételt nem lehet előírni és ez a két dolog teljesen külön úton kell, hogy járjon. Az európai uniós értékekről van szó és azok sérelméről, amelyben benne van a jogállamiság is, arra van egy külön eljárás rend, a hetes cikkely szerinti eljárás, amelynek az a lényege, hogy csak a tagállamok legmagasabb szintű fóruma konszenzussal, egyhangúsággal tud ítéletet mondani egy másik országról, hiszen ez annyira mélyen érinti egy-egy ország létét, illetve a politikai természete miatt ezt csak az állam -és kormányfők dönthetik el. Egymás szemébe nézve mondhatnak ítéletet. Amikor az uniós büdzséről van szó akkor nyilvánvaló az uniós büdzsét a csalás, a korrupció, a visszaélések ellen kell védeni és a pénzügyi fegyelem az elsődleges és erről döntöttek nyáron az állam -és kormányfők, hogy egy pénzügyi típusú kondícionalitást fognak kidolgozni, amely konkrétan meghatározza, hogy melyek azok a jogszabálysértések, amelyek esetében egy szankció bekövetkezhet. Én az egész vitát úgy látom, hogy most azok próbálják a jogállamiságot erőltetni, akik egyébként soha nem szerették volna odaadni a pénz, hiszen ez egy történelmi pillanat az Európai Unió életében, a COVID okozta gazdasági válság nagy tagállamokat is, ha nem is térdre kényszerít, de nagyon nehéz gazdasági helyzetbe hoz, ezért mindenkinek éreznie kellene az Európai Parlamenttel együtt ezt a történelmi pillanatot és felelősséget, ezért nagyon elhibázott, nagyon rossz időben jön ez a jogállamisági jelentés és vita és talán, akik nem veszik észre, hogy mi a játék lényege, gyakorlatilag vannak országok, akik soha nem szerettek volna közösen hitelt felvenni, hogy azt odaadják a többieknek, hogy aztán egy közös eladósodás során tudják egyébként a válságból kikormányozni az európai közösséget, azok próbálnak most a jogállamiság köntösébe bújva ezen kibúvóval gyakorlatilag ezt megakadályozni. Mindenki próbáljon tisztán látni, mert nagyot kockáztatnak, ha nem

-          mondta Varga Judit, igazságügyi miniszter.

 A teljes adás:

 

Hír TV