2021. 12. 07. Kedd Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Európai híradó

Varga Judit: A 2010 előtti „merjünk kicsik lenni” politika után mi megtanultunk a sorok között olvasni

Az uniós források megvonásáért folyó harc újabb fejezetéhez érkezett a héten. Magyarország és Lengyelország közös beadvánnyal szeretné megtorpedózni, hogy az Európai Parlament és a bizottság jogállamisági indokokra hivatkozva visszatarthassa a pénzeket. Varga Judit igazságügyi miniszter exkluzív interjút adott Gantner Barnabásnak az Európai híradó című műsorunkban.

Az Európai Unió Bírósága értelmezi azt a rendeletet, amely alapján a bizottság pénzeket tarthat vissza azon tagállamoktól, amelyek megsértik a jogállamiság alapértékeit. A magyar és a lengyel kormány kérte az eljárás lefolytatását. Varsóban és Budapesten úgy látják, hogy egyáltalán nincs a jogállamiság megsértésének feltételrendszere egyértelműen megfogalmazva a rendeletben. Az eljárás a felek meghallgatásával kezdődött hétfőn és kedden.

A bomba hatástalanításáról volt szó, ami most zajlik, az gyakorlatilag a bomba szétszerelése

- így jellemezte az igazságügyi miniszter azt a helyzetet, hogy az Európai Unió Bírósága értelmezi az uniós pénzek visszatartásáról szóló bizottsági rendeletet.

Varga Judit a HírTV-nek adott interjúban elmondta,

nem lehet a jogállamot a jogállam elveinek a sérelmével védeni, márpedig ez a rendelet mindent sért, amit egyébként jogállami elemeknek nevezünk.

Arra a felvetésre, hogy az uniós bíróság közlése szerint a főtanácsnok december 2-án ismerteti a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos álláspontját, az igazságügyi miniszter elmondta, a sietség oka, hogy be akarnak avatkozni a magyarországi választásokba.

Úgy fogalmazott,

most turbóra kapcsolt mindenfajta jogállamisági kérdés, itt volt a LIBE-bizottság, novemberben jön Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos, vagyis egyértelmű, hogy az eljárási szabályok vitatható felgyorsításával próbálnak minél nagyobb nyomást gyakorolni a magyar kormányra és segíteni a gyenge lábakon álló ellenzéket.

Teljes beszélgetés: 

További epizódok

Európai híradó: Székely autonómiatörekvések és európai regionális politika

Hol tart most az európai kisebbségi régiók és az uniós autonómiatörekvések ügye és egyáltalán miért fontos ez egy olyan közegben, ahol egyébként is mindenki oda megy ahová akar - erről is szó volt az e heti Európai híradóban. 2021. december 04.

Európai híradó: A német sajtó torz képet fest hazánkról

A német sajtó alaptalan állításokra hivatkozva, méltatlan hadjáratot folytat Magyarország ellen. Ezt állítja egy német liberális politikus, Gerhard Papke. 2021. november 27.

Európai híradó: Rezsiharc és klímavédelem

Az Európai híradóban Zöldhegyi Katalin beszélgetett Tóth Edina fideszes EP-képviselővel. 2021. november 20.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!