2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Európai híradó

Varga Judit: A 2010 előtti „merjünk kicsik lenni” politika után mi megtanultunk a sorok között olvasni

Az uniós források megvonásáért folyó harc újabb fejezetéhez érkezett a héten. Magyarország és Lengyelország közös beadvánnyal szeretné megtorpedózni, hogy az Európai Parlament és a bizottság jogállamisági indokokra hivatkozva visszatarthassa a pénzeket. Varga Judit igazságügyi miniszter exkluzív interjút adott Gantner Barnabásnak az Európai híradó című műsorunkban.

  • Varga Judit: A 2010 előtti „merjünk kicsik lenni” politika után mi megtanultunk a sorok között olvasni

Az Európai Unió Bírósága értelmezi azt a rendeletet, amely alapján a bizottság pénzeket tarthat vissza azon tagállamoktól, amelyek megsértik a jogállamiság alapértékeit. A magyar és a lengyel kormány kérte az eljárás lefolytatását. Varsóban és Budapesten úgy látják, hogy egyáltalán nincs a jogállamiság megsértésének feltételrendszere egyértelműen megfogalmazva a rendeletben. Az eljárás a felek meghallgatásával kezdődött hétfőn és kedden.

A bomba hatástalanításáról volt szó, ami most zajlik, az gyakorlatilag a bomba szétszerelése

- így jellemezte az igazságügyi miniszter azt a helyzetet, hogy az Európai Unió Bírósága értelmezi az uniós pénzek visszatartásáról szóló bizottsági rendeletet.

Varga Judit a HírTV-nek adott interjúban elmondta,

nem lehet a jogállamot a jogállam elveinek a sérelmével védeni, márpedig ez a rendelet mindent sért, amit egyébként jogállami elemeknek nevezünk.

Arra a felvetésre, hogy az uniós bíróság közlése szerint a főtanácsnok december 2-án ismerteti a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos álláspontját, az igazságügyi miniszter elmondta, a sietség oka, hogy be akarnak avatkozni a magyarországi választásokba.

Úgy fogalmazott,

most turbóra kapcsolt mindenfajta jogállamisági kérdés, itt volt a LIBE-bizottság, novemberben jön Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos, vagyis egyértelmű, hogy az eljárási szabályok vitatható felgyorsításával próbálnak minél nagyobb nyomást gyakorolni a magyar kormányra és segíteni a gyenge lábakon álló ellenzéket.

Teljes beszélgetés: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!