2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Németh Zsolt: Le kell állni a kioktatós tempóval

2020. május 2., szombat 17:55

Nyugat-Európa bizonyos politikusainak végre be kellene fejezniük az, hogy folyamatosan Magyarországgal foglalkoznak, helyette a koronavírus-járvány elleni közös küzdelemre kellene helyezniük a hangsúlyt – hívta fel rá a figyelmet Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke az Európai Híradó című műsorunkban arra reagálva, hogy folyamatosan támadják a magyar járványügyi intézkedéseket az európai liberális erők.

 

Magyarország ismét reflektorfényben van Brüsszelben. Ezúttal Rik Daems belga politikus, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke beszélt arról, hogy a Covid-19 kapcsán bevezetett intézkedéseket egyetlen tagállam kormánya se tartósítsa, Magyarországot pedig külön kiemelte. Németh Zsolt adásunkban úgy fogalmazott,

Magyarországnak az Európa Tanáccsal volt már egy menete, ugyanis az Európa Tanács főtitkára is a magyar intézkedéseket kipécézte, aránytalannak minősítette.

A külügyi bizottság elnöke a Rik Daems-nek írt levelében különösen azt kifogásolta, hogy egyedül Magyarországot emelte ki, noha számos ország olyan intézkedést hozott, amelyek határidő nélküliek, illetve nem is teszik szükségessé adott esetben, néhány államban a parlament bármiféle kontrollját.

Németh Zsolt emlékeztetett,

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a minap egyértelművé tette, hogy nincs ok arra, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást indítsanak emiatt.

Déri Stefi műsorvezető azon felvetésével kapcsolatban, hogy úgy tűnik, vannak olyan politikusok, akik csak a támadásra koncentrálnak, a kormánypárti politikus megjegyezte, azt látni ugyanakkor, hogy egyre többen vannak olyanok, akik belátják a magyar intézkedések hatékonyságát és a jogszerűségét. Példaként hozta fel, hogy legutóbb Wolfgang Schäuble, a Bundesteg elnöke tette ezt nyilvánvalóvá abban a Németországban, ahol többféle kritika is megfogalmozódott már Magyarországgal szemben.

Most már nem csak Lengyelország, hanem közép-európai országcsoportban gyakorlatilag mindenki kiáll Magyarország mellett

– mutatott rá Németh Zsolt.

Mennyire felkészültek az államok a járvány újabb hullámára?

Már több, mint 3 millió koronavírus-fertőzött van világszerte, a járványba pedig mintegy 230 ezren haltak bele. Az európai államok egy része már enyhített a korábban bevezetett kijárási korlátozásokon, a többség azonban májusra tervezi a nyitást. Ugyanakkor szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a járvány második hulláma könnyen betörhet a kontinensre. 

A műsor második felében Dr. Galgóczi Ágnest, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőjét kérdezte Déri Stefi arról arról, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hullámát mennyire várják felkészülten az európai államok.

Teljes adás:

HírTV

 

 

x
Rendkívüli hír