2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Európai híradó

Hidvéghi Balázs: Gazdasági vészhelyzetben nem ideológiai vitákra kellene az időt pazarolni

Adásunkban Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselőt arról kérdeztük, hogy milyen következménye lehet a német uniós elnökség és az Európai Parlament megállapodásának. Utána Lengyelország következik, ahol az abortuszpárti tüntetők templomokat is megrongáltak, miséket zavartak meg, és még papokat is bántalmaztak. A felfordulásról pedig Rosonczy-Kovács Mihályt kérdezte Déri Stefi.

  • Hidvéghi Balázs: Gazdasági vészhelyzetben nem ideológiai vitákra kellene az időt pazarolni

Történelmi jelentőségű megállapodás született. Ezt mondta az egyik finn EP-képviselő miután megszületett a jogállami mechanizmus. De a baloldali magyar EP képviselők is azt mondják, hogy ez egy óriási előrelépés.

A magyar baloldali EP-képviselők számára semmi nem érdekes, csak az, hogy Orbán Viktort, a magyar kormányt támadhassák és így Magyarországot is rossz színben tüntessék fel

– jelentette ki a HírTV stúdiójában Hidvéghi Balázs. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint tovább folytatódik a nyáron elkezdett európai parlamenti nyomásgyakorlási kísérlet. Emlékeztetett, júliusban az állam- és kormányfők tanácskozásán megállapodás született az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, valamint a helyreállítási alapról.

Ebben a megállapításban szerepelt az, hogy fontos a jogállamiság és az is, hogy az unió pénzügyi érdekeit kell védeni. Ez egy világos, számonkérhető kritériumrendszer, amit mindenki ért és elfogad, nyilvánvalóan a törvények betartásával lehet felszanálni az uniós forrásokat és ehhez kötjük az uniós támogatásokat.

Ez volt a megállapodás és ez volt az, amit az Európai Parlament felrúgott és egy politikai hazárdjátékba kezdett, akkor amikor tovább erőlteti azt, hogy egy nem világosan körülírt így aztán nem is objektíven számonkérhető úgynevezett jogállamisági kritériumrendszerhez kössék az uniós támogatásokat

– hívta fel rá a figyelmet Hidvéghi Balázs. A politikus szerint az egész ügy arról szól, hogy fenyegessék azokat az államokat, amelyek bizonyos pontokon szembemennek a brüsszeli bürokrácia által képviselt iránnyal. Példaként hozta fel az illegális migrációhoz való hozzáállást, amely ügyben Magyarország évek óta támadás alatt áll.

Az EP-képviselő elmondta, hazánk és Lengyelország azt kifogásolja, hogy

politikai fegyverként visszaélnek a jogállamiság fogalmával (…)

ugyanakkor a legfontosabb a járvány kezelése, az európai gazdaság jelentős része szinte vészhelyzetben van, gyors segítségre lenne szüksége, ahelyett, hogy ideológiai vitákkal telne el az idő.

Utcai erőszak Lengyelországban

Abortuszpárti tüntetésként indult, kormányellenes tombolásba és utcai erőszakba a lengyel ellenzék és a jogvédő civilek demonstrációja. Lengyelországban sokakat felkavart, hogy a szélsőbaloldali aktivisták megrongáltak több templomot, miséket zavartak meg, még papokat is bántalmaztak. A felfordulásról Rosonczy-Kovács Mihályt kérdeztük.

A múlt hét közepére begyulladt ez az elégedetlenség és már nem csak ezek a civil szervezetek tevékenykedtek, hanem ellenzéki polgármesterek is felhívták a hivatalnokaikat, például Krakkó polgármestere, egyetemek rektorai szinte bátorították a diákságiot, hogy vegyenek részt a tüntetéseken. A különböző civilnek mondott szervezetek élén a politikából, a hatalomból kikerült korábbi baloldali politikusok is feltűntek

– mondta el a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője.

Arra a felvetésre, hogy valóban az abortusztörvényről van-e szó Rosonczy-Kovács Mihály közölte, a jogszabállyal kapcsolatos elégedetlenségi hullám egy általános, még a köztársasági elnökválasztások elvesztése feletti érzett ellenzéki frusztráció is utcára vitte az embereket.

Teljes adás: 

 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Az Európai híradó adásában többek között ezek a témák szerepelnek: alig egy hónap múlva lejár az Európai Parlament mandátuma, az EP viszonya az orosz-ukrán háborúval, az elhibázott zöldpolitika miatt lázadnak a gazdák Európa-szerte, Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt. Az adás műsorvezetője Zöldhegyi Katalin, vendége Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője, a Fidesz EP-listájának vezetője volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!