2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Európai híradó: Ursula von der Layennek „egy esélyt adtak a Közép-Európaiak"

Hír TV

2019. július 5., péntek 23:00

Donáth Anna és Cseh Katalin momentumos képviselők intenzíven lobbiztak azért, hogy a fideszes Járóka Lívia ne lehessen az Európai Parlament alelnöke. A másik alelnökké választott magyar képviselő, Dobrev Klára pedig azt közölte, hogy ő nem szavazott rá. Járóka Lívia, gratulált Dobrev Klárának és annyit mondott az esetről: ő örül annak, hogy két magyar alelnöke is lesz az Európai Parlamentnek. A Hír TV Európai Híradó című műsorában elsőként Járóka Líviával az új Európai Parlament roma stratégiájáról és a migráns problémáról készült egy interjú. Majd Mráz Ágoston Sámuellel a Nézőpont Intézet vezetőjétől azt kérdezte Déri Stefi műsorvezető, hogy vajon ki árult el kit? Ki nyert és ki veszített? Hogyan bizonyított a V4-es szövetség?

Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója a belga fővárosból bejelentkezve elmondta, hogy bár egy napra ültek össze az Unió vezetői, mégis három nap lett belőle. Ez volt minden idők leghosszabb csúcstalálkozója. Az összes jelöltről véglegesen két hét múlva döntenek.

A Hír TV-nek nyilatkozó új EP-alelnök Járóka Lívia kifejtette, hogy már tíz évvel ezelőtt, a roma stratégia bemutatásánál is látszott, hogy a szegénység nem csak Közép-Európai probléma, hanem jelen van a Nyugaton is, sőt félelmetesebben, mert ember és ember között még nagyobbak a különbségek.

„A tolerancia hiányát is sokkal inkább éreztem, amikor Brüsszel utcáin sétáltam, mint mondjuk Marosvásárhelyen”

– jelentette ki. 2015 után mindez csak fokozódott, mert már akkor világos volt, hogy a fokozódó migráns nyomást a Nyugat képtelen megfelelően kezelni. A szegénység-felzárkóztató programok itthon kipróbált és bevált elemeit kívánja majd átültetni a brüsszeli gyakorlatba. Eddig rengeteg pénzt használtak fel a migránsok integrációjára, amelyekre elcsorogtak azok az eszközök, amiket korábban a szegénység kiküszöbölésére és felszámolására indított programokra szántak.

Európában is most már kezdik érteni, hogy a segítséget nem itt kell nyújtani, hanem érdemesebb Afrikába vagy oda vinni, ahonnét a bevándorlók elindultak, hogy helyben tudjanak élni a lehetőségekkel – nyilatkozta a néppárti Járóka Lívia, EP-alelnök.

A folytatásban Déri Stefi azt kérdezte stúdióvendégétől, Mráz Ágoston Sámueltől, hogy vajon kinek az ötlete volt Ursula von der Layen jelölése?

„Történészek fogják majd ezt kideríteni pontosan, az emlékiratok tanulmányozása alapján. ’Sok gazdája van az ötletnek’. Mikor sikerül egy kompromisszumot kötni, akkor többen úgy emlékeznek, hogy ők voltak: az biztos, hogy nyilvánosságra a visegrádiak hozták. Az is biztosan kijelenthető, hogy a V4-ek nélkül nem lett volna von der Layen a Bizottság elnök jelöltje"

– húzta alá a politológus, aki még hozzátette: egyelőre még csak egy jelöltről beszélhetünk, mert július közepéig még előfordulhatnak meglepetések.  

Mindazonáltal Ursula von der Layennek „egy esélyt adtak a Közép-Európaiak”, aki, ha következetes politikus, hálás is lesz a V4-eknek ezért az esélyért – emelte ki Mráz Ágoston Sámuel.

Hír TV