2021. június 16.,
szerda, Jusztin napja

Európai híradó: Uniós finanszírozás szükséges

Hír TV

2019. december 20., péntek 23:00

A klímasemlegességet úgy lehet elérni, ha az alternatív energiaforrásokra és az ehhez kapcsolódó beruházásokra és fejlesztésekre anyagi erőforrásokat fordít hazánk. Ilyenek az atom-, a szél-, és a napenergia. 2050-re Európa lehet a világ első karbonsemleges kontinense, erről az Európai Unió vezetői jutottak egyezségre. A Green Deal nevű alkuról Orbán Viktor utólag azt mondta, Magyarország nem győzött ugyan, de az alku esélyt teremt a győzelemre a későbbiekben az ország számára. Adásunkban a European Green Deal programmal kapcsolatos kérdésekre Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő válaszolt. Az interjút Zöldhegyi Katalin készítette Brüsszelben.

A Green Deal-ről a képviselő elöljáróban a következőkről tájékoztatott:

„Az elkövetkező öt évben egészen biztos, hogy itt az Európai Parlamentben, de szerintem az Európai Tanácsban és a bizottságban is szinte minden erről fog szólni. Ez egy nagyon fontos terv, hiszen ez az első kontinens méretű, átfogó uniós program, földünk jövőjének védelmét illetően. Ha sikerül megvalósítani, akkor az Európai Unió lesz 2050-re az első klímasemleges kontinens a világon.”

Pontosan mit jelent az, hogy klímasemleges lesz az unió? Karbonsemleges lesz, tehát a szén-dioxid kibocsátása minimumra csökken? – tette fel a kérdést Zöldhegyi Katalin.

„Pontosan. Gyakorlatilag szinonim fogalmakként használjuk a klímasemlegességet és a karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos tevékenység során a nettó szén-dioxid kibocsátás szinte nulla.”

Mindez azt jelenti, hogy az alternatív, úgynevezett tiszta energiaforrásokra, energiaszolgáltatókra nagy beruházásokat és anyagi erőforrásokat kell majd a jövőben fordítani. Ilyenek az atom-, a szél-, és a napenergia.

„Mi a Fidesz néppárti delegációja örömmel fogadtuk ezt a zöld megállapodást, de nagyon fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy ehhez, ha valóban szeretnénk megvalósítani, csak úgy lehetséges, ha megfelelő uniós finanszírozás is társul hozzá. Itt óriási összegekről beszélünk. Magyarországon készült egy hatástanulmány, ennek értelmében, csak, hogy Magyarország 2050-re elérje a klímasemlegességet, 150 milliárd eurós plusz költségre lesz szükség.”

A műsorban az Európai híradó nyomozásba is kezdett. Finn férfiak után kutattunk, északi rokonainknál ugyanis megvalósult a feminista utópia. A nemek egyenjogúsága helyett női dominancia alakult ki a politikában, legalábbis a baloldalon.

Teljes műsor: 

Hír TV