2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Európai híradó

Európai híradó: Uniós finanszírozás szükséges

A klímasemlegességet úgy lehet elérni, ha az alternatív energiaforrásokra és az ehhez kapcsolódó beruházásokra és fejlesztésekre anyagi erőforrásokat fordít hazánk. Ilyenek az atom-, a szél-, és a napenergia. 2050-re Európa lehet a világ első karbonsemleges kontinense, erről az Európai Unió vezetői jutottak egyezségre. A Green Deal nevű alkuról Orbán Viktor utólag azt mondta, Magyarország nem győzött ugyan, de az alku esélyt teremt a győzelemre a későbbiekben az ország számára. Adásunkban a European Green Deal programmal kapcsolatos kérdésekre Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő válaszolt. Az interjút Zöldhegyi Katalin készítette Brüsszelben.

  • Európai híradó: Uniós finanszírozás szükséges

A Green Deal-ről a képviselő elöljáróban a következőkről tájékoztatott:

„Az elkövetkező öt évben egészen biztos, hogy itt az Európai Parlamentben, de szerintem az Európai Tanácsban és a bizottságban is szinte minden erről fog szólni. Ez egy nagyon fontos terv, hiszen ez az első kontinens méretű, átfogó uniós program, földünk jövőjének védelmét illetően. Ha sikerül megvalósítani, akkor az Európai Unió lesz 2050-re az első klímasemleges kontinens a világon.”

Pontosan mit jelent az, hogy klímasemleges lesz az unió? Karbonsemleges lesz, tehát a szén-dioxid kibocsátása minimumra csökken? – tette fel a kérdést Zöldhegyi Katalin.

„Pontosan. Gyakorlatilag szinonim fogalmakként használjuk a klímasemlegességet és a karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos tevékenység során a nettó szén-dioxid kibocsátás szinte nulla.”

Mindez azt jelenti, hogy az alternatív, úgynevezett tiszta energiaforrásokra, energiaszolgáltatókra nagy beruházásokat és anyagi erőforrásokat kell majd a jövőben fordítani. Ilyenek az atom-, a szél-, és a napenergia.

„Mi a Fidesz néppárti delegációja örömmel fogadtuk ezt a zöld megállapodást, de nagyon fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy ehhez, ha valóban szeretnénk megvalósítani, csak úgy lehetséges, ha megfelelő uniós finanszírozás is társul hozzá. Itt óriási összegekről beszélünk. Magyarországon készült egy hatástanulmány, ennek értelmében, csak, hogy Magyarország 2050-re elérje a klímasemlegességet, 150 milliárd eurós plusz költségre lesz szükség.”

A műsorban az Európai híradó nyomozásba is kezdett. Finn férfiak után kutattunk, északi rokonainknál ugyanis megvalósult a feminista utópia. A nemek egyenjogúsága helyett női dominancia alakult ki a politikában, legalábbis a baloldalon.

Teljes műsor: 

Hír TV

További epizódok

Európai híradó – Bocskor Andrea: Ukrajnában vissza kell állítani a kisebbségi nyelvű tanítást az óvodától a felsőoktatásig + videó

Európai híradó – Bocskor Andrea: Ukrajnában vissza kell állítani a kisebbségi nyelvű tanítást az óvodától a felsőoktatásig + videó

Módosítaná Ukrajna a magyar kisebbség jogait korlátozó törvényt. A kárpátaljai magyarok hiszik, ha látják. Többek között erről is szó volt az Európai Híradóban. 2023. december 03.
Európai híradó - Deutsch Tamás: Brüsszel törvénytelenül tartja vissza a magyar pénzeket + videó

Európai híradó - Deutsch Tamás: Brüsszel törvénytelenül tartja vissza a magyar pénzeket + videó

Sokadik magyar vita az Európai Parlamentben, a 720-ból 20 képviselőt érdekelt az újabb jogállamisági vádaskodás. 2023. november 26.
Európai híradó: A Politico paranoidnak tekinti az MCC tanulmányát

Európai híradó: A Politico paranoidnak tekinti az MCC tanulmányát

A hét legizgalmasabb híreivel jelentkezik ezúttal is az Európai híradó, benne az Ukrajna EU-csatlakozási törekvéseiről, miközben szembemennek az EU elvárásaival. 2023. november 19.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!