2020. november 29.,
vasárnap, Taksony napja

Európai híradó: Problémák a svédek nyájimmunitása kapcsán

Hír TV

2020. május 23., szombat 19:55

Rendkívül magas a koronavírus következtében elhunytak száma a svéd idősotthonokban. Statisztikák szerint az összes svéd halott csaknem fele ezekben az intézményekben élt. A skandináv ország a járvány kitörésekor a nyájimmunitásban bízott, vagyis abban, hogy a fertőzöttség olyan magas arányú lesz, hogy a végén az fogja megakadályozni a terjedést. Mostanra azonban több probléma is kiderült ezzel az elmélettel kapcsolatban. Bugnyár Zoltánnal, a Hír TV svédországi tudósítójával járta körül a problémát, a műsorvezető Déri Stefi.

Kizárt, hogy az Európai Parlament vagy az Európai Tanács akadályozná a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés meghosszabbítását - erről beszélt brüsszeli tudósítónknak Vincze Loránt, az RMDSZ néppárti politikusa. A nemzeti régiók fejlesztéséről szóló petícióhoz, meglett ugyan az 1 millió aláírás határidőre, azonban a szükséges minimumszámokat nem sikerült teljesíteni az előírt hét tagállamból, csak háromból. Vincze Loránt a határidő meghosszabbítását kérte a koronavírus-járványra hivatkozva. A javaslatot most az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Zöldhegyi Katalin riportját láthatták Európai híradó című műsorunkban.

Teljesen megváltoztatta egy kisváros életét a koronavírus járvány a belga-holland határon. A középkori település egyik része Belgiumhoz, a másik pedig Hollandiához tartozik. A két uniós tagállam viszont más-más rendeleteket alkalmazott a járvány megfékezésére. Bevezették a határellenőrzést is, ami azért érdekes mert a határ gyakorlatilag az utca közepén húzódik a városban.

Kapcsolódó anyagok:

Szijjártó: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Hír TV