2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Európai híradó: Németország megbirkózik az elnökséggel járó feladatokkal

Hír TV

2020. július 4., szombat 19:50

Mennyi jut az uniós kasszából hazánknak, és lehet-e az uniós forrásokkal szankcionálni egy országot? Meddig jut a hetes cikk szerinti eljárás? Egyáltalán, mit várhat a magyar kormány a soros német uniós elnökségtől? Az Európai híradóban többek között erről is beszélt Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának tagja. Emellett Várhelyi Olivér bővítési biztossal a következő fél év prioritásairól is szó esett. A szezonzáró adás végén megmutattuk azt is, hogyan működik a szigorú koronavírus-szabályok közepette a nyári szünetre készülő Európai Parlament.

 

Németország július elsején átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét Horvátországtól. Angela Merkel a szövetségi parlamentben az elnökségi programot vázolva azt hangsúlyozta, hogy nem csak a válságkezeléssel akarnak foglalkozni, hanem az Európai Unió megújításával is.

Győri Enikővel a Fidesz európai parlamenti képviselőjével Skype-on beszélgetett a műsorvezető.

Lehet-e már valamit tudni a német elnökség programjáról, amelynek a mottója: Együtt újra erőssé tesszük Európát? Milyen témákat részesítenek előnyben? Sok komoly probléma fekszik az asztalon, nagy falat lesz ez még Németországnak is?

 „Németország nagyon tapasztalt elnökséget adó ország, alapítója az Európai Uniónak. Azt gondolom, nem lesz egyszerű, de megbirkóznak a feladattal. Jó kezekben van az elnökség (…)” – mondta Győri Enikő.

A Tagesspiegel szerint Németország előrelépést szeretne elérni a menekültügyi reformban. Elég lehet 6 hónap arra, hogy egy közös uniós migrációs politika jöjjön létre?

„2015 óta nem tudnak ezzel megbirkózni, hogy lesz-e áttörés nem tudom. Vannak kételyeim, hogy lesz-e általános megállapodás. (….)” – tette hozzá a képviselő.

A magyar kormány mire számíthat Angela Merkeltől és Berlintől?

„(….) Van egy munkakapcsolat, de tény és való, hogy több mindenben nem értünk egyet. (….) - reagálta le a kérdést Győri Enikő. 

Brüsszelben fontos, hogy a következő 7 éves uniós költségvetésből megfelelő mennyiségű pénz jusson a nyugat-balkáni bővítésre – ezt mondta brüsszeli tudósítónknak Várhelyi Olivér. A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos rámutatott arra, hogy a források elengedhetetlenek a térség stabilitásához és a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez Észak-Macedóniával és Albániával.

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az Európai Parlament megszokott életét. Március eleje óta az intézmény nem fogad látogatókat, a bizottsági és a plenáris üléseket videokonferenciákon keresztül tartják. Aki mégis beléphet az épületbe, annak a folyosókon külön szabályok szerint kell közlekednie.

Teljes adás:

Hír TV