2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Európai híradó

Európai híradó: Lengyelország támadások kereszttüzében

Beperli az Európai Parlament a bizottságot - David Sassoli, a parlament elnöke arról írt, hogy mivel a von der Leyen bizottság ül a jogállamsági mechanizmuson, és nem indítja azt meg, ezért lépni kell. Műsorunkban többek között elemezzük a kialakult helyzetet.

Hiába figyelmeztette több állam és Angela Merkel is az európai parlamenti képviselőket arra, hogy az európai uniós bíróság döntéséig ne kényszerítsék a bizottságot a jogállamisági mechanizmus, vagyis a pénzbüntetés bevetésére, mégis ehhez az eszközhöz nyúlnak. Pedig mindez komoly ellenállást válthat ki a tagállamokból, hiszen ez egy olyan eljárás, amelyet eddig még nem alkalmaztak. A magyar és a lengyel kormány ellenvetései éppen erre irányulnak, vagyis hogy nem fogalmaz pontosan a rendelet vagyis nincs egyértelműen lefektetve, mi minősül a jogállamisággal ellentétesnek.

Lengyelország a támadások kereszttüzében

Lengyelország miatt szinte izzott a levegő a héten az Európai Parlamentben. Kedden kifejezetten Varsóról szólt a plenáris ülés, amely csaknem öt órásra sikeredett. Ezalatt a baloldali, liberális, zöldpárti, sőt még a Néppárti képviselők is haragosan támadták a varsói kormányt. Guy Verhofstadt felszólalásában azt mondta, Mateusz Morawiecki tetteivel megkérdőjelezi Lengyelország uniós tagságát. Az ugyanis szerinte az uniós játékszabályok elfogadásán alapul.

Orosz gázexport: Kikerülő-utakon 

Magyarországra ezentúl a Balkánon át, a Török Áramlat gázvezetéken - vagyis nem Ukrajnán keresztül érkezik a földgáz. Nem csak Magyarországra, hanem Dél-Európába is. A Gazpromtól nem érkezett megrendelés a gáztranzitra, ezért Kijevben úgy látják, az orosz óriáscég döntése nyomásgyakorlás, vagyis Oroszország fegyverként használja az energiaszállításokat. Kijevnek ugyanis mostantól közvetlenül Oroszországtól kell vásárolnia a gázt - eddig Magyarországtól vásárolta.

A részletekről Ilyash Györgyöt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet orosz-szakértőjét kérdeztük műsorunkban.

 

 

HírTV

 

 

További epizódok

Európai híradó: A német sajtó torz képet fest hazánkról

A német sajtó alaptalan állításokra hivatkozva, méltatlan hadjáratot folytat Magyarország ellen. Ezt állítja egy német liberális politikus, Gerhard Papke. 2021. november 27.

Európai híradó: Rezsiharc és klímavédelem

Az Európai híradóban Zöldhegyi Katalin beszélgetett Tóth Edina fideszes EP-képviselővel. 2021. november 20.

Európai híradó: Migránsválság a lengyel-belarusz határon!

Fehéroroszország szándékosan vezeti neki a lengyel határnak a migránsokat - erről beszélt az Európai híradónak egy lengyel európai parlamenti képviselő.  2021. november 13.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!