2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Európai híradó

Európai híradó: Közös nevező

Vajon milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy a magyar miniszterelnök és a francia elnök könnyen szót ért egymással? Műsorunkban interjút láthatnak Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselővel.

  • Európai híradó: Közös nevező

Bernard Guetta Macron-párti politikusról nemcsak azt érdemes tudni, hogy a világhírű francia DJ, David Guetta testvére, hanem azt is, hogy a geopolitika szakértője, és különösen térségünk politikája érdekli. Lelkes támogatója az önálló európai védelem megvalósításának és üdvözli Emmanuel Macron és Orbán Viktor együttműködését. De vajon tényleg közös kottából játszik a francia elnök és a magyar kormányfő? Tudósítónk, Zöldhegyi Katalin erről is kérdezte Bernard Guettát Brüsszelben.

Ha az Európai Parlamentet nézzük, a néppárti frakció vezetője, Manfred Weber azt mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján, hogy meglepi, hogy az elmúlt hónapokban milyen jól kijön egymással Macron elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. Egyetért ezzel, mi lehet az oka ennek az új barátságnak vagy kémiának? – tette fel a kérdést Zöldhegyi Katalin.

„Inkább használnám azt a kifejezést, hogy működött köztük a kémia, a barátság helyett. Én ugyanis nem látok igazi barátságot Orbán ás Macron urak között. Ők ugyanis egészen eltérő politikai elképzeléseket vallanak. De, egy nagyon fontos politikai ideában mégis mindketten osztoznak. Ez pedig az, hogy szükség van közös európai védelmi politikára. Ez elképesztően fontos dolog az Európai Unió jövőjére nézve. Ha ugyanis az Európai Unió valamikor, holnap vagy holnapután, valóban belefog majd a közös védelmi politika megvalósításába, azzal nekünk, európai uniós tagoknak, közös diplomáciánk lesz. Képzeljük csak el, hogy az az Európai Unió, amelynek már közös valutája van, vannak közös politikai programjai és közös gazdasági politikája, holnap pedig már közös védelmi politikája és közös diplomáciája is van, nos akkor sajnálom az Önök miniszterelnökét, sajnálom Orbán urat, de ez már egyfajta konföderáció lesz. Nem föderáció, hanem konföderáció. Orbán úrnak egyáltalán nem tetszik az az elképzelés, mely szerint az Európai Unió politikai unióvá, vagyis konföderációvá alakul majd. De támogatja, jogosan támogatja a közös védelem megvalósítását. Itt van egy ellentmondás a részéről. Van itt egy ellentmondás, hiszen ő eléggé bölcs ahhoz, hogy ismerje a nagyhatalmi egyensúlyt a nemzetközi politikában. Érti azt, hogy számunkra, európaiak számára már nem nyújtanak kellő védelmet az európaiak, ezért nekünk a közös védelemre határozottan szükségünk van.”

A műsorban arról is szó volt, vajon mire lesz elég Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök választási győzelme.

Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Az Európai híradó adásában többek között ezek a témák szerepelnek: alig egy hónap múlva lejár az Európai Parlament mandátuma, az EP viszonya az orosz-ukrán háborúval, az elhibázott zöldpolitika miatt lázadnak a gazdák Európa-szerte, Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt. Az adás műsorvezetője Zöldhegyi Katalin, vendége Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője, a Fidesz EP-listájának vezetője volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!