2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Európai híradó: Kizárt, hogy az Európai Bizottság által tett javaslatot el tudnák fogadni a tagállamok

Hír TV

2020. május 30., szombat 19:55

750 milliárd euró - ekkora segélycsomagot készít elő az Európai Unió német-francia irányítással. Még csak szerdán jelentette be a programot az uniós bizottsági elnök, azonban az elosztás igazságosságát és jogosságát már most kritikák érték. Az Európai híradóban Deutsch Tamással, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével beszélgetett Déri Stefi műsorvezető a magyar álláspontról és a tervezet támogathatóságáról. De szó volt az európai turizmus beindításáról is. Az olaszok például szorgalmazzák az egységes határnyitást. Ennek kapcsán bemutattuk, hogy Belgiumban hogyan élik meg az emberek a turisták hiányát.

„A Facebookon osztotta meg a Fidesz álláspontját az ügyben. Ebben az olvasható, hogy magyar szempontból nem túl sok bizakodásra ad okot az Európai Bizottság- Multiannual Financial Framework,- röviden MFF javaslata és újjáépítési csomagja. Itt most két dologról beszélünk. Az egyik az uniós hétéves uniós költségvetés a másik pedig az a bizonyos 750 milliárd euró. Mi a probléma a javaslattal és a csomaggal és mi a gond a csomaggal?”

-          kérdezte a műsorvezető Deutsch Tamást.

„Óriási számokról van szó. Tehát Rejtő Jenővel nyugodtan példálózhatnánk, aki sokszor adja különböző fantasztikus regényei, különböző nagyszerű főszereplőinek a szájába, hogy ennyi pénz nincs is, hiszen ennyi pénzt még nem láttam. Tehát összességében az 1100 milliárd eurónyi hétéves keretköltségvetés plusz ez a gazdaságélénkítő csomag, helyreállítási eszköz – ahogy brüsszeli bürokratikus nyelven elkeresztelték ez további 750 milliárd euró, ugye a kettő együtt 1850 milliárd euró, tulajdonképpen elképzelhetetlen. A hétéves keretköltségvetést illetően az alapvető probléma az, hogy a hétéves keretköltségvetést hosszú időn keresztül készítették elő az uniós intézmények, 2019 második felében, amikor Finnország, a finn kormány volt a soros elnök, akkor elkészítettek egy javaslatot, amit teljes egyetértéssel utasított el az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete. A fukar országok, akik a finn javaslatnál kevesebbet akartak adni meg az unió tagországainak több mint kétharmada – amelyek sorába tartozik Magyarország – egyaránt azt mondta, hogy bűn rossz a finn javaslat, tárgyalni sem lehet róla.(…) Sajnos azt kell mondanunk, hogy az Európai Bizottság elnökasszonya által bejelentett új hétéves keretköltségvetési javaslat leporolása a korábban már kétszer megbukott javaslatoknak, én kizártnak tartom, hogy a Bizottság által tett javaslatot el tudnák fogadni a tagállamok.(…)”

-          válaszolta Deutsch Tamás.

Hír TV