2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Európai híradó: Hajszálrepedések a német-francia szövetségben

Hír TV

2019. június 7., péntek 22:55

Már látszanak a hajszálrepedések az európai uniós együttműködés gerincét adó francia-német tengelyen. Angela Merkel német kancellár még tartja magát a látszathoz, de Emmanuel Macron francia elnök egyre nyíltabban mond ellent legfőbb szövetségesének, legyen szó például a bizottság elnöki tisztségének betöltéséről. Vajon pillanatnyi zavarról vagy nyugtalanító trendről van szó? Tényleg geopolitikai törvényszerűség a német-francia szövetség? M. Dobos Marianne Molnár Tamás Leventével, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójával beszélgetett a Hír TV Európai híradó műsorában.

Molnár Tamás Levente szerint mindkét országnak megvannak a különböző érdekeik és ezek bizony nem mindig harmonizálnak egymással. Emmanuel Macron néhány hónappal ezelőtt úgy fogalmazott egy sajtótájékoztatón, a német – francia kapcsolatok egy gyümölcsöző konfrontáció állapotába léptek. Mint mondta, a gyümölcsöző rész tartalmazza az Aachen-i szerződést. Ez a megállapodás az 1963-as Elysée-szerződés felújítása volt, ahogy fogalmazott ez az Elysée 2.0. Az Aachen-i szemben az Elysée-szerződéssel inkább egy menetrendet állít fel, hogy milyen területeken kell szorosabbra fogni az együttműködést.

Mindkét fél elismeri, hogy fontos a közös hang megtalálása: főleg az európai közös kül-és biztonságpolitikának a döntéshozatalnál lesz nagyon fontos. Mint kiderült, mindkét vezető többször is kijelentette a jelenlegi egyhangúságtól el szeretnének távolodni és egy minősített döntési többség felé akarnak elmenni.

Ez egy problémás terület lehet a jövőben, a V4-es országok ugyanis nem támogatják ezt a kezdeményezést

- fejtette ki a szakértő. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arra a kérdésre, hogy fognak-e békülni a felek vagy közelebb jönnek-e az álláspontok itt a személyi kérdéseken túl esetleg marad ez a konfliktus, annyit mondott, stratégiai együttműködésről van szó a két ország között, mindenféleképpen az lesz az érdek, hogy megoldják ezeket az ellentéteket és közösen dolgozzanak tovább.

Hír TV