2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Európai híradó

Európai híradó: Eseménydús esztendő Brüsszelben

Az év utolsó adásában áttekintettük 2019 legfontosabb európai eseményeit, brüsszeli nézőpontból. Előtte azonban egy olyan eseményre emlékeztünk, amely nem csak egyházi-vallási szempontból, de a világpolitika összefüggésében is kétségtelenül az egyik legfontosabb esemény volt idén a világban.

  • Európai híradó: Eseménydús esztendő Brüsszelben

Kézfogás

Idén Abu-Dzabuiban kezet fogott egymással a katolikus egyházfő és a kairói al-Azhar mecset főimámja. Ferenc Pápa és Ahmed al-Tayeb közös dokumentumot is kiadott a békés egymás mellett élés előmozdítására. Az Európai híradó Hölvényi György európai parlamenti képviselőt kérdezte a történelmi dokumentumról.

„Arról van szó, hogy a két egyházi vezető, akik felelősséget viselnek az egész világért, meghatározták azokat a nagyon fontos kérdéseket, amelyekben a két vallásnak igenis vannak közös alapjai, az Istenben való hit, a társadalmi felelősség, a családnak a helyzete, egymás segítése. A politikusoknak ehhez közük van, mert biztonságról van szó, a vallások közötti béke nélkül pedig nincs biztonság.” – fogalmazott Hölvényi György.

Sorsfordító esztendő

Eseménydús, kiszámíthatatlan, felemelő és lesújtó fordulatokat egyaránt tartalmazó esztendő volt a 2019-es az európai politika szempontjából. Az európai polgárok új parlamentet választottak, hosszas vajúdás után sikerült megalakítani az új bizottságot és célegyenesébe fordult a Brexit. Az Európai Híradó vendége Zöldhegyi Katalin, televíziónk brüsszeli tudósítója volt, aki a magyar uniós biztos kinevezésének körülményeiről is beszélt. Zöldhegyi Katalin hangsúlyozta, politikai csatározás volt Brüsszelben. A zöldek, a szocialisták és a liberálisok nem fogadták el Trócsányi Lászlót, Várhelyi Olivér viszont megkapta az uniós biztosi kinevezést.  

„Ez is nagyon érdekes volt, hogy Várhelyi Olivér kapcsán azonnal két dolog kezdett kiszivárogni. A kiszivárogtatás mellett – szeretném még elmondani - a lebegtetés is egy nagyon érdekes kategória. Az "lebegtetődött", hogy Magyarország nem kapja meg a szomszédság és bővítéspolitikai portfóliót, hanem a közlekedési tárcát kapja meg. Ennek a forrását is próbáltuk kideríteni, de igazából csak újságírókig jutottunk, akik azt hallották valakitől, akit nem neveztek meg, hogy tárcacsere lesz. Az tény, hogy a magyar diplomáciának a nagy sikere, hogy hazánk megkapta ezt a fajsúlyos portfóliót.” 

Teljes műsor: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!