2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Európai híradó

Európai Híradó: Eredmények és jövőkép

A NATO évfordulójára összehívott éves csúcstalálkozót idén Londonban rendezték meg. Az eseményen 29 tagállam vezetői vettek részt. Hazánkat Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A témával kapcsolatban az Európai Híradó vendége Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt.

  • Európai Híradó: Eredmények és jövőkép

 

Világpolitikai szempontból fontos hét van mögöttünk. 70 éves a világ legnagyobb katonai szövetsége a NATO. Az elmúlt eredményes évtizedek ellenére a sajtóban és a politikusok között is az most a legfoglalkoztatottabb téma, hogy van-e jövője az Észak-atlanti Szervezetnek? A műsorvezető kérdésére Nógrádi György a következőket mondta:  

A múlt az, hogy 70 éven keresztül megakadályoztak egy világháborút. A jelen, hogy meg kell találni a kor legfontosabb kihívásait. A NATO mostani csúcsán azért elhangzott néhány új mondat, negatív is és építő is. A negatív, hogy Macron át szeretné venni a vezető szerepet Európában elsősorban a németektől, ezért nagyon kemény külpolitikai offenzívába ment bele. Azt mondta többször a NATO-ról, hogy agyhalott. Franciaország úgy érzi, hogy Németország meggyengült, a NATO-ban a német vezető szerepet át kell venni, az Európai Unióban a vezető szerepet át kell venni. A probléma, hogy Macronnak a társadalmi támogatottsága Franciaországban alig van, valamint ahhoz, hogy Franciaország ezt megcsinálja, óriási pénzek kellenének, ez nincs. Ez egy kiváló PR művelet, ami eltereli arról a figyelmet, hogy Franciaországban tömegtüntetések vannak a nyugdíjcsökkentés miatt.

A biztonságpolitikai szakértő azt is kifejtette, hogy a NATO és a világ számára a legnagyobb veszélyt jelenleg Kína jelenti:

„A jelenlegi helyzetben a NATO mint a világon bárhol, minden nemzetközi szervezet keresi a helyét, szerepét. Volt egy-két kijelentés, ami nem újszerű, új volt. Az egyik az, hogy jelenleg a fő veszélyt a NATO és a világ számára Kína jelenti. (…) Kína kőkeményen fegyverkezik és prioritásokat hirdet meg. Ilyen például, hogy a szárazföldi határait elfogadja, a tengeri határait nem. Ez azt jelenti, hogy a mai előrejelzések szerint néhány éven belül bruttó GDP-ben lehagyja az USA-t. Ezzel az amerikai abszolút elsőség megszűnik.”

A műsorban arról is kérdezte vendégét Déri Stefi, mennyire lesz nehéz feladata Várhelyi Olivér magyar uniós biztosnak az Ursula von der Leyen által vezetett és új összetételű Európai Bizottságban.

Teljes adás: 

Hír TV

További epizódok

Európai híradó: Rendületlenül folyik a magyar uniós elnökség előkészítése

Európai híradó: Rendületlenül folyik a magyar uniós elnökség előkészítése

A tartalomból: A karácsony közeledtével jelentős mértékben nőtt a terrortámadások kockázata Európában; A baloldal támadásai ellenére rendben halad a magyar uniós soros elnökség előkészítése; Hétfőn dől el, sikerül-e kormányt alakítani Mateusz Morawieckinek Lengyelországban. 2023. december 10.
Európai híradó – Bocskor Andrea: Ukrajnában vissza kell állítani a kisebbségi nyelvű tanítást az óvodától a felsőoktatásig + videó

Európai híradó – Bocskor Andrea: Ukrajnában vissza kell állítani a kisebbségi nyelvű tanítást az óvodától a felsőoktatásig + videó

Módosítaná Ukrajna a magyar kisebbség jogait korlátozó törvényt. A kárpátaljai magyarok hiszik, ha látják. Többek között erről is szó volt az Európai Híradóban. 2023. december 03.
Európai híradó - Deutsch Tamás: Brüsszel törvénytelenül tartja vissza a magyar pénzeket + videó

Európai híradó - Deutsch Tamás: Brüsszel törvénytelenül tartja vissza a magyar pénzeket + videó

Sokadik magyar vita az Európai Parlamentben, a 720-ból 20 képviselőt érdekelt az újabb jogállamisági vádaskodás. 2023. november 26.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!