2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 07:00

Európai híradó

Európai Híradó: Eredmények és jövőkép

A NATO évfordulójára összehívott éves csúcstalálkozót idén Londonban rendezték meg. Az eseményen 29 tagállam vezetői vettek részt. Hazánkat Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A témával kapcsolatban az Európai Híradó vendége Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt.

 

Világpolitikai szempontból fontos hét van mögöttünk. 70 éves a világ legnagyobb katonai szövetsége a NATO. Az elmúlt eredményes évtizedek ellenére a sajtóban és a politikusok között is az most a legfoglalkoztatottabb téma, hogy van-e jövője az Észak-atlanti Szervezetnek? A műsorvezető kérdésére Nógrádi György a következőket mondta:  

A múlt az, hogy 70 éven keresztül megakadályoztak egy világháborút. A jelen, hogy meg kell találni a kor legfontosabb kihívásait. A NATO mostani csúcsán azért elhangzott néhány új mondat, negatív is és építő is. A negatív, hogy Macron át szeretné venni a vezető szerepet Európában elsősorban a németektől, ezért nagyon kemény külpolitikai offenzívába ment bele. Azt mondta többször a NATO-ról, hogy agyhalott. Franciaország úgy érzi, hogy Németország meggyengült, a NATO-ban a német vezető szerepet át kell venni, az Európai Unióban a vezető szerepet át kell venni. A probléma, hogy Macronnak a társadalmi támogatottsága Franciaországban alig van, valamint ahhoz, hogy Franciaország ezt megcsinálja, óriási pénzek kellenének, ez nincs. Ez egy kiváló PR művelet, ami eltereli arról a figyelmet, hogy Franciaországban tömegtüntetések vannak a nyugdíjcsökkentés miatt.

A biztonságpolitikai szakértő azt is kifejtette, hogy a NATO és a világ számára a legnagyobb veszélyt jelenleg Kína jelenti:

„A jelenlegi helyzetben a NATO mint a világon bárhol, minden nemzetközi szervezet keresi a helyét, szerepét. Volt egy-két kijelentés, ami nem újszerű, új volt. Az egyik az, hogy jelenleg a fő veszélyt a NATO és a világ számára Kína jelenti. (…) Kína kőkeményen fegyverkezik és prioritásokat hirdet meg. Ilyen például, hogy a szárazföldi határait elfogadja, a tengeri határait nem. Ez azt jelenti, hogy a mai előrejelzések szerint néhány éven belül bruttó GDP-ben lehagyja az USA-t. Ezzel az amerikai abszolút elsőség megszűnik.”

A műsorban arról is kérdezte vendégét Déri Stefi, mennyire lesz nehéz feladata Várhelyi Olivér magyar uniós biztosnak az Ursula von der Leyen által vezetett és új összetételű Európai Bizottságban.

Teljes adás: 

Hír TV

További epizódok

Európai híradó: Magyarországot és Lengyelországot kritizálta az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen beszédében szóba került még a bevándorlás, Afganisztán, a biztonsági helyzet, a klímavédelem no és persze az LMBTQ-mozgalom is 2021. szeptember 18.

Európai híradó: A magyar választásokba akar beavatkozni az Európai Bizottság

A magyar parlamenti választásokba akar beavatkozni az Európai Bizottság. 2021. szeptember 11.

Európai híradó: Vége a dízelkorszaknak

A tervek szerint 2035-től csak új, károsanyag-mentes gépkocsit lehet majd regisztrálni az Európai Unióban. Erről is szó volt az Európai híradóban. 2021. szeptember 04.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Jeles Eszter zsoké

A 21 éves lány szeptember 5-én az Isztambulban rendezett Fegentri női amatőrlovas világbajnokságon szenvedett súlyos balesetet.

Kiütéses ferencvárosi győzelem

A Ferencváros 9-0-ra győzött Hatvanban a labdarúgó MOL Magyar Kupában, és a sorozat legjobb 32 csapata közé jutott, az összecsapáson Myrto Uzuni hat gólt szerzett.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!