2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Európai híradó

Európai híradó: Brüsszelben már a csatakürtöt fújják

Közös költségvetés, klímavédelem, hetes cikkely szerinti eljárás, nyugat-balkáni bővítés. Véres csatákat ígér az újév az uniós politikában. A stúdióban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

  • Európai híradó: Brüsszelben már a csatakürtöt fújják

 

Nincs megállás, még el sem ült a tavalyi csatazaj, már meg is fújták a csatakürtöket 2020-ra. Az idei év, ha úgy tetszik, még az európai parlamenti választásnál és az új bizottság megalakulásánál is véresebb küzdelmet ígér, mivel anyagiakról van szó. Hamarosan alkut kell kötni az Európai Unió következő, 2021 és -27 közötti hétéves költségvetési időszakára. Ebből a szempontból rendkívül fontos az idei esztendő a Nézőpont Intézet elemzője szerint. Tóth Erik kiemelte, az idén kell eldőlnie, hogy mi az a keretrendszer, amin belül a forrásokat szeretnék szétosztani,

A kérdés, milyen szakpolitikai kérdésekben gondolkoznak a következő hét éves időszakra vonatkozóan és azoknak mekkora lesz a költségvetésen belüli képviseleti súlya

– mutatott rá. Az elemző arra számít, hogy a horvát soros uniós elnökség végéig ki fognak rajzolódni a legfontosabb célkitűzések, de csak a német elnökség alatt fognak egészen pontosan eldőlni. Tóth Erik szerint nem szabad lebecsülni a horvát elnökséget, de

az biztos, hogy mindenki a német elnökségre vár, mindenki azt szeretné látni, hogy a németek, Európa-víziója mi lesz, a közös költségvetési javaslatból ez egyértelműen ki fog derülni.

A finnek javaslatai közül egyik sem hullott termékeny talajra, egyik nemzetállam elképzelései sem köszöntek vissza ebben a javaslatcsomagban, így most egy rendkívül komoly kompromisszumokkal teli időszak jön az Európai Unióban és arra lehet számítani, hogy a korábban meghatározott főbb szakpolitikák össz költségvetése át fog alakulni, de nagy radikális változások – leszámítva a klímapolitikát és a menekültügyi kérdést – nem lesznek a költségvetésen belül – mondta rá az elemző.

A klímavédelem költségeinek megosztása körüli viták is kőkemény érdekvédelmet kíván az ország számára. Mint ahogy a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásai ügyében is a magyar érdekek alapján is határozott fellépésre van szükség Franciaország és Hollandia ellenében, akik elgáncsolták a folyamatot.

Új koalíciós kormány alakult Ausztriában

A háziasszonyok tudják, hogy a feketét nem mossuk együtt a színes ruhával. Bécsben mégis fekete-zöld koalíció alakult, vöröses árnyalatokkal. Adásunk második felében Molnár Tamás Leventével, az osztrák politikai kísérlettel foglalkozunk, amelynek tétje az, hogy a radikális jobboldallal vagy a radikális baloldallal lépjenek-e szövetségre a kereszténydemokrata alapokon politizáló európai néppártok.

Teljes adás:

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Európai híradó – Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt + videó

Az Európai híradó adásában többek között ezek a témák szerepelnek: alig egy hónap múlva lejár az Európai Parlament mandátuma, az EP viszonya az orosz-ukrán háborúval, az elhibázott zöldpolitika miatt lázadnak a gazdák Európa-szerte, Brüsszel migránspaktumot akar elfogadni az EP-választás előtt. Az adás műsorvezetője Zöldhegyi Katalin, vendége Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője, a Fidesz EP-listájának vezetője volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!