2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Európai híradó: A V4-ek eltérő módon értékelik a jogállamisági vitát

2020. november 28., szombat 17:55

Vajon kiállja-e a vétó próbáját a visegrádi együttműködés? Adásunkban azt vizsgáltuk, hogy Csehország és Szlovákia miért jár külön utakon az uniós költségvetési és jogállamisági vitában. Aztán következzen az igazi COVID-rémálom: Belgium. Az uniós mércével mérve is a jómódú Belgium fejlettnek mondott egészségügye megbukott, lakosságarányosan ugyanis itt van a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész Unióban.

Lengyelország és Magyarország együtt harcol igazáért – ezt jelentette ki Orbán Viktor miután Matuesz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. Viszont mintha a csehek és szlovákok hallgatnának ebben az ügyben. Ők elfogadták a költségvetést és a helyreállítási alapot is, amelyet a jogállamisághoz kötnek. Ennek mi lehet az oka?

„A Visegrádi Négyeknél mindig voltak olyan kérdések, amikben nem volt teljes egyetértés. Ez nem jelenti azt, hogy a Visegrádi együttműködés ne létezne vagy gyengébb lenne. Ugyanolyan erős és ez a négy ország a legfontosabb politikai kérdésekben mindig együttműködik az Európai Uniós színtéren, csak hozzá kell tenni, hogy még Lengyelországban és Magyarországon egy stabil politikai vezetés van, tehát itt nincs többpárti kormány, ami gyengítené az alku pozícióját az adott miniszterelnöknek. Viszont Szlovákiában négypárti kormány van, Csehországban egy kisebbségi kormány van, amit a kommunisták kívülről támogatnak. Nem beszélve arról, hogy itt is liberális baloldali politikusokról van szó, mind Szlovákiában, mind Csehországban. Tehát több oldalról is meg van kötve a kezük”

- vélekedett a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel.

Teljes adás:

HírTV

x
Rendkívüli hír