2021. június 22.,
kedd, Paulina napja

Európai Híradó: A jogállamisági vita alapja a migráció

2020. november 21., szombat 17:55

Politikai atombomba robbant Brüsszelben, a magyar és lengyel kormány megvétózta az unió 2021-2027-es költségvetési tervét és a koronavírus helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet.

Adásunkban a vétó következményeit elemezzük: Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósítónkat kapcsoljuk. Aztán arra kerestük a választ, hogy milyen alapon követeli Brüsszel, hogy az egynemű párok házassága és örökbefogadása olyan megkövetelt alapjog legyen, amire hivatkozva még a szerződés szerint járó kifizetéseket is meg tudják tagadni. A stúdióban Rétvári Bence államtitkárt faggattuk.

A HírTV tudósítója, Zöldhegyi Katalin elmondta a júniusi rekord hosszúságú uniós csúcson megegyeztek az Európai Uniós állam- és kormányfők. Mind a lengyel, mind a magyar oldal sikernek könyvelte el az akkori megállapodást.

„Októberben az Európai Parlament olyan indítvánnyal állt elő, hogy az állam-és kormányfők tárgyalják újra a megállapodást a jogállamisági feltételek miatt. Ezt a tanácsi megállapodást ratifikálnia kell még az Európai Parlamentnek is. Novemberben aztán a német elnökség és az Európai Parlament tárgyaló delegációja ideiglenes megállapodást kötött arról, hogy a jogállamiságot mégis beemeljék a szerződés szövegébe.”

Egyébként nem csak a határvédelem és a migráció témaköre kapcsán fogalmazott meg kifogásokat Brüsszel hanem a család fogalma sem tetszik nekik Magyarországon. Ők az egyneműek házasságát és az ilyen párok örökbefogadási lehetőségét is engedélyeznék.

„Ez is egy olyan dolog, ami teljes mértékben tagállami kérdéskör. Tehát Brüsszelnek nincsen beleszólási joga. De jól mutatja mennyire gumi ez a jogállamisági kritérium, hogy volt olyan, akár a Momentum pártcsaládjához tartozó brüsszeli politikus vagy a máltai biztos, aki meg azt fogalmazta meg, hogy ameddig az LMBTQ szervezetek követeléseit Magyarország nem teljesíti, addig Magyarország nem jogállam, addig Magyarország azokat a támogatásokat, amik járnak nekünk. Nem véletlenül jár nekünk! Mi megnyitottuk a piacainkat, része vagyunk az Uniós gazdasági térségnek. Jóval több pénzt visznek ki az Európai Unióból idekerülő vállalatok évente Magyarországról, mint amennyi pénz Brüsszelből ide érkezik"

- mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára. 

 

Teljes adás:

HírTV