2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Európai híradó: 100 év után is lehet expanzív politikában gondolkodni

2020. június 27., szombat 19:55

SIKER A VAJDASÁGBAN

Az összes elszakított nemzetrésznek példát mutattak a Délvidéken: a vajdasági magyar szavazatokat nem osztotta meg a széthúzás. A Vajdasági Magyar Szövetség, egyedüli magyar pártként, megduplázta képviselői számát a belgrádi parlamentben, emellett erős tartományi és önkormányzati pozíciókat is szerzett. Az Európai Híradóban Deli Andor vajdasági fideszes európai parlamenti képviselő elemzi a siker okait.

„Egy történelmi győzelemnek nevezhetjük ezt az eredményt, amit a vajdasági magyar közösség és a vajdasági magyar szövetség, mint ennek a közösségnek az összefogó ereje valósított meg ezen a választáson. (…) Ez a kimagasló erős eredmény egyfajta üzenet, hogy 100 év után is lehet expanzív politikában gondolkodni, sőt meg is lehet gyakorlatban valósítani”

- mondta Deli Andor, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője.

 

ELNÖKVÁLASZTÁS LENGYELORSZÁGBAN

Papíron egy jobboldali és egy méginkább jobboldali jelölt a két fő esélyese a lengyel elnökválasztás első fordulójának. Az újraválasztásért kampányoló Andrzej Duda elnök vezet ugyan az ellenzéki varsói polgármester, Rafal Trzaskowski előtt, de a második fordulóban már minden nyitott. Az Európai Híradóban Rosonczy Kovács Mihály Lengyelország-szakértőt kérdeztük.

„A választások eltolásának a legnagyobb nyertese a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform, illetve a Polgári Platform köré szervezett Polgári Koalíció volt. Az ő eredeti jelöltjük Malgorzata Kidawa-Blonska rossz kampányt folytatott februártól. Erőtlen volt, illetve a választások bojkottjával fenyegetett, amikor szó volt róla, hogy esetleg levélszavazatok útján tartanák meg és emiatt a támogatottsága 5% körülire süllyedt”

- mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője.

Teljes adás:

HírTV