2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Csörte

Csörte: Több rendeltetése is van a nemzeti konzultációnak

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Újabb nemzeti konzultáció. Négy vitapartner: a pást baloldalán Závecz Tibor és Szakonyi Péter, a jobboldalon pedig Mráz Ágoston Sámuel és Gajdics Ottó.

  • Csörte: Több rendeltetése is van a nemzeti konzultációnak

A nemzeti konzultáció egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat kapcsolatot tartson a saját szavazóbázisával, a beérkezett levelek száma pedig azt jelzi, hogy a szavazótábor egy markánsabb részének egy pillanatig nem lankad a figyelme – állítja Závech Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

Gajdics Ottó egyetértve vitapartnere szavaival, hogy nem közvélemény-kutatásról van szó, kiemelte, Orbán Viktor miniszterelnök mindig is arról beszélt, hogy egyetértési pontokat keres a társadalommal, a kérdéseket úgy fogalmazzák meg, hogy azzal világosan kimutatható legyen, hogy a társadalom többsége mivel ért egyet és mivel nem.

A nemzeti konzultáció nem csupán azt a célt szolgálja, hogy Orbán Viktor kapcsolatot tartson a társadalommal, ennél sokkal többre alkalmas ez az eszköz, hiszen folyamatosan kontrollálni tudja, hogy megvan-e még mögötte az a társadalmi támogatottság, ami meghatározza a politikáját

– jelentette ki a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

Gajdics Ottó szerint, ha nincs meg a támogatottság, akkor a kormányfő korrigálni tudja a politikáját, ha pedig megvan, akkor joggal mondhatja azt, hogy azzal a társadalmi támogatottsággal, ami mögötte van „elviseli azt a nemtelen, ádáz támadássorozatot is, amit a magyar ellenzék tíz éve folytat ellene”.

Mráz Ágoston Sámuel is úgy gondolja, több funkciója van a nemzeti konzultációknak, ezek egyike pedig a tematizáció, amikor a kormány azt szeretné, hogy a számára fontos kérdésekről beszéljenek az emberek, a másik pedig az, hogy tömegtámogatást szervezzen annak érdekében, hogy ne csak négyévente, hanem folyamatosan álljanak milliók mögötte.

A harmadik pedig az európai érdekérvényesítés, hiszen, ha a sok liberális politikusnak Orbán Viktor azt mondja 2-3 millió ember egyetértését képviseli, akkor arra a liberális európai politikusoknak nincs válasza

– közölte a Nézőpont Csoport igazgatója.

Závech Tibor szerint nemzeti konzultáció nélkül is megvan a kormány felhatalmazása, Orbán Viktornak pedig nincs szüksége arra, hogy azok eredménye függvényében alakítsa ki a politikáját.

Ezek nem kérdések, hanem állítások, ezek kormányzati narratívák

– állítja a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

Szakonyi Péter újságíró annak a véleményének adott hangot az eddigi nemzeti konzultációk eredményei alapján az egésznek módszertana erősen hajaz az észak-koreai diktatúrára.

Teljes adás:

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!