2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Csörte: Nagyon gyorsan vegyen vissza az arcából az egész európai bürokrata társaság

Hír TV

2021. április 28., szerda 21:55

A Csörte vendégei Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, Gajdics Ottó újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai rendszerváltást Kutató Intézet alapítója és Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója voltak.

A Hír TV eheti Csörte című műsorában M. Dobos Marianne vendégei Fodor Gábor, Gerő András, Mráz Ágoston Sámuel és Gajdics Ottó olyan témákat vitattak meg, mint hogy őszig hosszabbítaná meg a kormány a veszélyhelyzetet, ám az ellenzék tiltakozik. Aztán a brüsszeli korrupciós botrányról cseréltek eszmét a vendégek, miszerint uniós biztost vesztegethettek meg a vakcinagyártók, majd kitértek a védettségi igazolvány körüli vitákra is.

Miután fokozatosan enyhítenek a szigorításokon az egyre javuló járványügyi számok miatt, sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet már nem indokolt olyan mértékben, mint korábban. Az ellenzéktől emellett azt is lehet hallani, ez nem szól másról, mint az előválasztás megszervezésének az akadályozásáról - vezette fel a műsor első témáját M. Dobos Marianne műsorvezető.

Mráz Ágoston véleménye szerint színjáték az ellenzék részéről az előválasztás megszervezésének akadályozását hangsúlyozni, hiszen egyrészt a szervezés az ő dolguk lenne, másrészről már régen el van döntve az előválasztás végkimenetel, mert mindenki tudja, hogy Karácsony Gergely a legesélyesebb befutó.

Fodor Gábor nem ellenzi a veszélyhelyzet fenntartását, ám azzal nem ért egyet, hogy azért lenne szükség rá, hogy cselekvőképes legyen a kormány, hiszen az akkor is cselekvőképes, ha normál állapotok állnak fenn.

Az elhangzottakra Gajdics Ottó azt reagálta, hogy nem érti az ellenzék egymásnak ellentmondó reagálásait, ugyanis pont akkor, amikor a korlátozó intézkedések enyhítését hirdeti ki a kormány, akkor rögtön vészjóslóan reagálnak.

Gerő András hozzászólásában kifejtette, hogy ugyan veszélyhelyzet meghosszabbításával egyet ért, de nem érzi indokoltnak, hogy a polgármesterek a képviselő-testületek nélkül, egy személyben hozzanak döntést.

A második részben arra a műsorvezetői kérdésre feleltek a vitapartnerek, hogy miért akkora probléma, ha probléma az uniós biztos korrupciós botránya, mert úgy tűnik, hogy az uniós mechanizmusoknak is befellegzett, már ami az istenítésüket illeti.

Gerő András kifejtette: amellett, hogy sosem istenítette az uniót, de fontosnak tartja az európai egység gondolatot, ám ebből nem következik, hogy az unió az adott működési formájában tökéletes lenne. A korrupcióval vádolt uniós biztos számláján megjelent 4 millió euró, amit személyi kölcsön felvételével indokolt, ám ekkora összegű hitelfelvételhez nem volt fedezete. Véleménye szerint, amennyiben ez egy nemzeti kormány lenne, akkor három embernek le kellene mondania: Von der Leyennek, akinek a léket kapott uniós vakcinabeszerzésekből le kéne vonnia a következtetéseket, az egészségügyi biztosnak, aki aláírta a szerződéseket és a külügyi biztosnak, aki egy alkalmatlan ember.

Mráz Ágoston hozzátette, az Európai Unióban felelős beosztásban lévő alkalmatlan személyek listája ezen túlmenően is bővíthető és ha Van der Leyent leváltanák, akkor sem kerülne a helyére különb személy.

Fodor Gábor szerint is van igazság abban hogy Van der Leyen helyett nem érkezne jobb biztos, mert gyengébb képességű politikusok mennek uniós politikusnak, ellenben Magyarországnak az unióban van a helye és nem lesz jó vége annak hogy az Európai Unió szörnyűségként van emlegetve, míg Kína és Oroszország követendő példaként lebeg felettünk.

Gajdics Ottó erre reagálva kifejtett, hogy nem azért kritizálja az Európai Uniót, mert úgy gondolja, hogy Magyarországot ki kéne vezetni az unióból, hanem azért, mert rosszul működik. Nem mellesleg korrupt társaság, akik hitványságuk ellenére Magyarországot vádolják korrupcióval és folyamatosan a szőnyeg szélére állítják hazánkat.

-  Nagyon gyorsan vegyen vissza az arcából az egész európai bürokrata társaság, az egész bizottság, az egész parlamentnek az összes tisztségviselője nézzen magába, seperjen a saját háza előtt és utána dumáljon a másiknak – figyelmeztetett Gajdics Ottó.

 

Teljes műsor:

Hír TV