2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Csörte

Csörte: Mintha Karácsony a „merjünk kicsik lenni” jelszót követné

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Be nem tartott vagy épp be nem tartható ellenzéki ígéretek. Mire lehet számítani a következő időszakban Budapesten? Lesz-e második Demszky-korszak? Négy vitapartner: a pást bal oldalán Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője és Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója, a jobb oldalán pedig Nagy Ervin filozófus és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

  • Csörte: Mintha Karácsony a „merjünk kicsik lenni” jelszót követné

A kormánypárti oldalon egyre többen – köztük Orbán Viktor miniszterelnök is – azt mondják, hogy Budapesten visszatérhet a Demszky-korszak. Elengedhetetlen lenne, hogy mindenütt elkészüljön egy olyan jegyzőkönyv - Gajdics Ottó meglátása szerint - ami forintra pontosan rögzíti azt, hogy mekkora büdzsével vették át az új polgármesterek a kasszáját akár a fővárosnak, akár a kerületeknek. Závecz Tibor úgy gondolja, a leköszönő polgármestereket alapvetően dicséret illeti és mint azt közölte, meg kell adni a lehetőséget a leendő polgármesterek törekvéseinek is.

A Závecz Research alapító ügyvezetője felidézte Demszky Gábor egykori főpolgármester szlogenjét, miszerint „világvárost építünk”. Meglátása szerint erre most minden remény megvan a kerületi polgármesterek és az új főpolgármester tervei alapján.

Egy világváros arról ismerszik meg, hogy sportrendezvényeket szervez - pont ezt akarja most Karácsony Gergely leállítani - pont arról ismerszik meg, hogy egy olyan kulturális területet hoz létre, mint a Liget-projekt, de Karácsony Gergely ezt is le akarja állítani

– erről már Nagy Ervin beszélt. A filozófusnak az az érzése, mintha az új főpolgármester hozná magával, a „merjünk kicsik lenni” történetet, vagyis nem arról van szó, hogy épüljön világváros.

Adásunkban komoly vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy melyik polgármester, mennyi hitelt is vett fel, de Nagy Ervin leszögezte, a legveszélyesebb, hogy a volt kormányfő, Bajnai Gordon és a volt főpolgármester, Demszky Gábor olyan tanácsokkal szolgál, hogy meg kell kerülni a kormányt és külföldről kell felvenni hitelintézetektől pénzt annak érdekében, hogy Karácsony egyfajta mozgásteret kaphasson a kormánnyal szemben, holott a kormány együtt akar működni az új városvezetővel, de úgy tűnik az ellenzéki politikus ezt nem akarja.

Závecz Tibor szerint Karácsony Gergelytől azt látni, hogy olyan gesztusokat tesz, hogy békülékeny akar lenni és jó irányba fog menni a főváros.

Az elhangzottra reagálva az egész összellenzéki összefogás politikájának ellentmondására hívta fel a figyelmet Gajdics Ottó, hiszen az egész önkormányzati kampány során azt lehetett hallani, hogy ők az Orbán-kormány megdöntésének szándékával léptek szövetségre. A Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője szerint az együttműködési kényszer nem fog menni, mert nem lehet valaki ellen úgy politizálni, hogy közben kérünk is tőle.

Valakinek engednie kell, meg fogjuk látni, mennyire pragmatikus politikus Karácsony és az őt körülvevő pártok kommunikációs csapata

– tette hozzá.

Nagy Ervin kiemelte, Karácsony Gergely azt ígérte több interjújában, hogy leállítja a Liget-projektet. Szerinte az új főpolgármesternek borzasztó meghasonlás lehet majd, hogy amikor adják át az emberek számára szimpátiával járó intézményeket, akkor ő majd vajon kimegy-e ezekre az átadókra, vagy sem.

Ő azt mondta, hogy amit kevesebb erőfeszítéssel be lehet fejezni, mint amivel abba lehet hagyni, akkor azt nagy valószínűséggel be kell fejezni

– válaszolt Pulai András. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint egy vállalható kompromisszumról van szó, amit majd lehet, hogy a választói is elfogadnak.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony miért ígérte meg a Liget-project leállítását, Závecz Tibor kijelentette, a kampány hevében mindenki mindenfélét ígér, mert egy kampány az ilyen.

A teljes adás: 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!