2021. 11. 27. Szombat Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Csörte

Csörte: Mintha Karácsony a „merjünk kicsik lenni” jelszót követné

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Be nem tartott vagy épp be nem tartható ellenzéki ígéretek. Mire lehet számítani a következő időszakban Budapesten? Lesz-e második Demszky-korszak? Négy vitapartner: a pást bal oldalán Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője és Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója, a jobb oldalán pedig Nagy Ervin filozófus és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

A kormánypárti oldalon egyre többen – köztük Orbán Viktor miniszterelnök is – azt mondják, hogy Budapesten visszatérhet a Demszky-korszak. Elengedhetetlen lenne, hogy mindenütt elkészüljön egy olyan jegyzőkönyv - Gajdics Ottó meglátása szerint - ami forintra pontosan rögzíti azt, hogy mekkora büdzsével vették át az új polgármesterek a kasszáját akár a fővárosnak, akár a kerületeknek. Závecz Tibor úgy gondolja, a leköszönő polgármestereket alapvetően dicséret illeti és mint azt közölte, meg kell adni a lehetőséget a leendő polgármesterek törekvéseinek is.

A Závecz Research alapító ügyvezetője felidézte Demszky Gábor egykori főpolgármester szlogenjét, miszerint „világvárost építünk”. Meglátása szerint erre most minden remény megvan a kerületi polgármesterek és az új főpolgármester tervei alapján.

Egy világváros arról ismerszik meg, hogy sportrendezvényeket szervez - pont ezt akarja most Karácsony Gergely leállítani - pont arról ismerszik meg, hogy egy olyan kulturális területet hoz létre, mint a Liget-projekt, de Karácsony Gergely ezt is le akarja állítani

– erről már Nagy Ervin beszélt. A filozófusnak az az érzése, mintha az új főpolgármester hozná magával, a „merjünk kicsik lenni” történetet, vagyis nem arról van szó, hogy épüljön világváros.

Adásunkban komoly vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy melyik polgármester, mennyi hitelt is vett fel, de Nagy Ervin leszögezte, a legveszélyesebb, hogy a volt kormányfő, Bajnai Gordon és a volt főpolgármester, Demszky Gábor olyan tanácsokkal szolgál, hogy meg kell kerülni a kormányt és külföldről kell felvenni hitelintézetektől pénzt annak érdekében, hogy Karácsony egyfajta mozgásteret kaphasson a kormánnyal szemben, holott a kormány együtt akar működni az új városvezetővel, de úgy tűnik az ellenzéki politikus ezt nem akarja.

Závecz Tibor szerint Karácsony Gergelytől azt látni, hogy olyan gesztusokat tesz, hogy békülékeny akar lenni és jó irányba fog menni a főváros.

Az elhangzottra reagálva az egész összellenzéki összefogás politikájának ellentmondására hívta fel a figyelmet Gajdics Ottó, hiszen az egész önkormányzati kampány során azt lehetett hallani, hogy ők az Orbán-kormány megdöntésének szándékával léptek szövetségre. A Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője szerint az együttműködési kényszer nem fog menni, mert nem lehet valaki ellen úgy politizálni, hogy közben kérünk is tőle.

Valakinek engednie kell, meg fogjuk látni, mennyire pragmatikus politikus Karácsony és az őt körülvevő pártok kommunikációs csapata

– tette hozzá.

Nagy Ervin kiemelte, Karácsony Gergely azt ígérte több interjújában, hogy leállítja a Liget-projektet. Szerinte az új főpolgármesternek borzasztó meghasonlás lehet majd, hogy amikor adják át az emberek számára szimpátiával járó intézményeket, akkor ő majd vajon kimegy-e ezekre az átadókra, vagy sem.

Ő azt mondta, hogy amit kevesebb erőfeszítéssel be lehet fejezni, mint amivel abba lehet hagyni, akkor azt nagy valószínűséggel be kell fejezni

– válaszolt Pulai András. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint egy vállalható kompromisszumról van szó, amit majd lehet, hogy a választói is elfogadnak.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony miért ígérte meg a Liget-project leállítását, Závecz Tibor kijelentette, a kampány hevében mindenki mindenfélét ígér, mert egy kampány az ilyen.

A teljes adás: 

Hír TV

 

További epizódok

Nagy Ervin: A Városháza ügyében minden van, csak átláthatóság nincs!

A hét utolsó Csörtéjének vitapartnerei Szirmay Dávid és Nagy Ervin voltak. 2021. november 26.

Csörte: Új típusú háború – emberek fegyverként?

Vendégeink: Kiss Benedek József, aki szerint Putyin tudja feloldani a lengyel-belorusz határon kialakult helyzetet és Sayfo Omar, aki azt mondja, uniós szinten van szükség közös nézőpontra a migráció kérdésében. A vitát két elemző újságíró, Csizmadia Tamás és Nagy József értékelte. Aki pedig a szabályokat betartatta: Pindroch Tamás. 2021. november 24.

Csörte: A Városháza-gate ügyben a nyomozó hatóságnak dolga van

Ezúttal Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Volner János, a Volner párt alapítója ütköztette érveit. Aki pedig a szabályokat betartatta: M. Dobos Marianne. 2021. november 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!