2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

Csörte: Gyurcsány éppen leszalámizza a Jobbikot

2020. szeptember 2., szerda 20:50

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: tovább dagad a szerencsi választás kapcsán az ellenzék jobbikos jelöltjének antiszemita botránya. Négy vitapartner: a pást baloldalán Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője és Szakonyi Péter újságíró, a jobboldalon pedig G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója.

Konszenzus van a baloldali értelmiségben arról, hogy elfogadhatatlan a jobbikos Bíró László indítása a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében kiírt parlamenti időközi választáson - közölte a erről írt a hétfői Magyar Nemzet. A lap felidézi, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Bíró tetűcsúszdásként utalt a zsidókra és Judapestnek nevezte a magyar fővárost.

A baloldal fogja elindítani azt a jelöltet, aki olyan mondatokat mond, amelyek a kormánypárti oldalon hagznanának el, akkor abból világraszóló botrány lenne G. Fodor Gábor szerint. A Századvég Alapítvány elnöke emlékeztetett, legutóbb Michael Roth német külügyi államtitkár vádolta meg hazánkat antiszemitizmussal és úgy véli, a Washington Post pedig csak úgy szórná ki magából a Magyarországról szóló cikkeket, ha a Fidesz részéről mondott volna bárki is olyanokat, mint tette azt Bíró László.

Az a baloldal, amely kényes kérdésként és identitáselemként kellene, hogy tekintsen erre a kérdésre, úgy látszik, hogy nem finnyás, az a kérdés, hogy megér-e ennyit ez a történet (…) itt a baloldal identitásáról van szó és ha ezt a lépést meghúzták, akkor ez nyugodtan nevezhető politikai ostobaságnak, mert túl sokat kockáztatnak vele, az egész identitáskérdésüket kockáztatják

– jelentette ki G. Fodor Gábor.

Mráz Ágoston Sámuel szerint jelenleg arról van szó, hogy Gyurcsány Ferenc leszalámizza a Jobbikot. A Nézőpont igazgatója reményét fejezte ki, hogy az európai baloldal felfüggeszti a DK és az MSZP tagságát, hogy antiszemitákkal együttműködik. Emlékeztetett, a Sargentini-jelentés is felhívta a figyelmet, „Magyarországon antiszemitizmus van, mindenki, aki ennek elfogadója és zsebre vágója azt fel kell függeszteni.

Ha elveszíti a választást a nem Jobbik által jelölt jobbikos jelölt, akkor ennek egy győztese lesz a baloldalon, Gyurcsány Ferenc, akinek az a politikai stratégiája, hogy monopolizálja a baloldalt. 2010-ben a túlélés volt, 2014-ben az önállóság, 2018-ban a saját frakció és 2022-ben a vezérszerep a baloldalon. Neki ezek alternatívák kihívások, kihívások, nagyon jól áll egyébként a Jobbik leszalámizásában, már csak a vége van meg a szaláminak, de az utolsó szeletet azzal fogja levágni, ha kiderül, hogy a Jobbik a vidéki Magyarországon nem képes olyan jelöltet állítani, aki akár a ’18-as eredményét, vagy akár a ’18-as összesített eredményt hozni tudná

– fejtette ki az elemző.

Az elhangzottra reagálva Szakonyi Péter újságíró „Gajdics-doktrínának” nevezte Mráz Ágoston Sámuel szavait, ugyanakkor a viccet félretéve elmondta, szerinte bárki, aki olyan antiszemita megjegyzéseket tesz, mint tette azt Bíró László, az diszkreditálja magát egy normális, demokratikus államban.

Závech Tibor úgy gondolja, rossz lépés volt az ellenzéktől Bíró László jelölése az időközi választásra.

Pont, amikor az ellenzéki szavazók részéről van egy erős nyomás, hogy legyen együttműködés és ennek meg kell teremteni a konszenzusát, akkor ez a jelölés a konszenzus ellen hat

– közölte a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

További témáink:

  • Nehézkes tanévkezdés: koronavírus-járvány, akadozó tömegközlekedés a fővárosban és a színművészeti elzárása.
  • Konfliktuspontok, amelyek cseppet sem könnyítették meg az emberek életét.
  • Fokozódó járványhelyzet, határzárat rendeltek el Magyarország területére, viszont nem mindenkinek.

Teljes adás:

HírTV 

 

 

x
Rendkívüli hír