2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Csörte: Európa kiszolgáltatott helyzetben van

Hír TV

2020. március 4., szerda 21:55

A migráció mellett a koronavírusról és az ellenzéki marakodásról is beszéltek ma a Hír TV Csörte című műsorában. M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei Szakonyi Péter, Horn Gábor, G. Fodor Gábor és Gajdics Ottó voltak.

Fokozódó migrációs krízis. Négy nap alatt mintegy 27 ezer menekült próbált bejutni Görögországba, és a szám többszörösére növekedhet. Angela Merkel már bejelentette, nem fogadják a Törökországból érkező bevándorlókat, ezzel pedig a többi európai országra helyezték át a nyomást – vezette fel a műsor témáit M. Dobos Marianne.

Hozzátette: a múlt héten történtek nem okoztak nagy meglepetést, Erdogan már többször mondta, hogy Európa vegye ki a részét a népvándorlás megfékezéséből. Viszont most, hogy megnyitották a kapukat, és el kezdtek özönleni a bevándorlók, olyan volt, mintha pánik tört volna ki pár országban.

A műsorvezető felhívta arra is a figyelmet, hogy ellenzéki oldalról több párt is arra kérte Orbán Viktort, hogy tárgyaljon a kialakult krízishelyzet kapcsán a török elnökkel, és az uniós vezetőkkel annak érdekében, hogy Magyarországot ne érintse drasztikus mód az újabb migránshullám.

Most változott akkor az ellenzéki politikusok véleménye a bevándorlással kapcsolatban – tette fel a kérdést.

Gajdics Ottó szerint

egy komoly illúzióvesztésen megy keresztül az Európai Uniónak a migránspárti, baloldali, liberális része, és ez még nem érte el magyar kollégáiknak az ingerküszöbét.

Ugyanis jól látszik, hogy azt az illúziót, hogy Erdogan majd feltartóztatja a menekültáradatot, hogy Európa megoldotta ezt a problémát, hogy kötött egy alkut Erdogannal, ez az illúzió elszállt. Itt világosan kell látni, hogy komoly anyagi, technikai és emberi erőforrásokat kell átcsoportosítania az uniónak arra, hogy megállítsa ezt az áradatot.

Horn Gábor arról beszélt, hogy Erdogan egy leegyszerűsített zsarolási potenciált vett elő, és ebben keres partnert. Megjegyezte, hogy nem tudja más ellenzéki politikusok mit gondolnak a kialakult helyzetről, de véleménye szerint ez egy olyan globális probléma, amit egy nemzetállam nem tud egyedül megoldani. Hangsúlyozta, hogy ő sohasem mondta azt a migrációról, hogy az nem probléma.

Amikor a magyarok kerítést építettek, és meg akarták védeni a határokat, akkor megróvást kaptak, vizsgálatokat, illetve jelentéseket. Most a görögök pénzt kapnak és katonákat

- hívta fel a figyelmet G. Fodor Gábor.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint ez nem működik, nem fair, ez valóban kettős mérce. Véleménye szerint Brüsszelben kellene rendet tenni a fejekben, mert megvannak arról győződve, hogy ez egy szabályozható folyamat. A valóság azonban nem ez, mert ránk rúgják az ajtót. Az ottani politikai elitnek ebből a helyzetből még nem sikerült kijózanodnia, most a pániknál tartanak.

Szakonyi Péter, a napi.hu főmunkatársa kijelentette,

Erdoganról bebizonyosodott, hogy nem tartja a szavát.

Hiába kapta meg azt a pénzt, amit kért az EU-tól, az alkut azonnal elfelejtette, mikor az embereit támadás érte Szíriában.

A műsor második részében a Jobbik széthullásáról is beszéltek, valamint arról, hogy egyre több olyan hangot hallani, hogy más pártokon belül is a feszültségek a DK-hoz vezetnek.

Teljes adás:

Hír TV