2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

Csörte: Amikor valakit úgy kérdeznek, mint leendő miniszterelnököt, akkor az válogassa meg a szavait!

Hír TV

2021. május 12., szerda 21:50

Többpólusú, okos Európára van szükség a magyar álláspont szerint. A kontinens jövőjéről tanácskoztak Strasbourgban. Milyen lesz az unió 10 év múlva? Aztán a WHO engedélyezte a Sinopharm vakcinát. Pofon a keleti oltásellenes ellenzéknek? És újabb összehasonlítás a politikusok között: megjelent az alacsony-kövér és a magas-vékony jelzőkkel illetett cselekvéspolitizálás. A mai Csörtében M. Dobos Marianne vendégei: Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, Gajdics Ottó újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója és Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója voltak.

Több vezető európai politikus azt mondta, hogyha a mostani irányvonalat megfogalmazzák az országok, az Európai Unió vezetői, akkor sikeresen tud működni az Unió, viszont a magyar álláspont azt is hangsúlyozta, hogy „európai népek” vannak és nem „egy közös európai nép”. Ez az a törésvonal, amiben nagyon nem értenek egyet a különböző ideákat képviselő felek. Magyarország nagyon sok esetben megkapja a maradi jelzőt, viszont a magyarok azt mondják, hogy nem biztos, hogy azok a jó válaszok, amelyeket jónéhány ország szeretne hallani akár migrációban, akár gender-kérdésben, akár gazdaságpolitikában. Milyen lesz majd tíz év múlva az Unió, ha már most ütköznek az álláspontok… A műsor első részében a vendégek erről fejtették ki véleményüket.

 

A második részben arra a műsorvezetői felvezetésre reagáltak a vitapartnerek, hogy a miniszterelnök alkatán való gúnyolódást rosszul sikerült, rossz tréfának is nevezhetnénk, de amit Karácsony Gergely írt a közösségi oldalán az arról szólt, hogy akiket ő megbántott, vagy akik nehezményezték az ő viccét, azoktól ő elnézést kér. Orbán Viktortól nem kért elnézést és bár a többi politikustársa azt mondja, hogy ez már egy lefutott ügy és lépjünk tovább, azért a társadalom elvárna egyfajta javulást ilyen téren nemcsak a vakcinák, nemcsak az ilyen kijelentések terén, hanem minden másban. Ha a politikusok nem adnak egyfajta példát, akkor a társadalmi morál is egyre süllyed és egészen egyszerűen lehetetlen ellene tenni.

-  Nem lehet megmondani, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. A Facebook-polgármester valószínűleg már nagyon régen találkozott ezekkel a kijelentésekkel, ott, ahol ő otthonosan mozog. Tele van az a közösségi tér azzal, hogy oda-vissza élcelődnek közszereplőknek a testalkatával,  kinézetével és a legdurvább dolgokkal. De egy miniszterelnök-jelölt jelölttől elvárnám, hogy zavarában - mert hogy angolul kérdezik – akkor is gondolja végig, hogy az amit olvasott a Facebookon tegnap este, az nem biztos hogy jó lesz nyilatkozatnak. Amikor úgy kérdezik, mint leendő miniszterelnököt, akkor válogassa már meg a szavait!

 - mondta Gajdics Ottó.

- Én elnézést kérek, mert az előző adásban azt mondtam, hogy az angol nyelvtudás az nem lesz nagy hiba Karácsony Gergelynél. De itt ez az interjú rávilágított arra, hogyha valaki angol újságírókkal beszélget és nem tud angolul, akkor elkövet ilyen hibát. De még egy ilyen helyzetet is lehetett volna elegánsan kezelni, de ez nem sikerült Karácsony Gergelynek.

fűzte hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

 

Gerő András reagálásával komoly morális kérdést vetett fel:

Ez a főpolgármester, aki valójában egy bukott miniszterelnök-jelölt, mert 2018-ban már elindult, ő kizárólag politikai okokból azzal kezdte, hogy nekiment a Liget-projektnek, nekiment annak, hogy múzeumok épüljenek. A Magyar Nemzeti Galéria azért nem tud felépülni, mert ő ennek keresztbe feküdt. (…)Milyen ember az, akinek kulturálisan az van az agyában, hogy nem akarunk egyetemet, nem akarunk múzeumot, nem akarunk hidat és nem akar élő nyelveket megtanulni?

 

Fodor Gábor Gerő András meglátására úgy reagált:

A liget ügyön én is teljesen fel vagyok háborodva és még sok mindenen, de akkor visszakanyarodva arra, hogy  mi van a magyar politikai kultúrával. Nagyon fontos szerintem, hogy a közszereplők mit csinálnak, hogy mi zajlik a parlamentben, egymással hogyan vitatkozunk (…) képesek vagyunk-e elnézés, bocsánatot kérni a saját hibáinkért, ami soha nem a gyengeség, hanem az erő jele. Hogyha ez végre megjelenne a magyar közéletben, a vitáink olyanok lennének, mint amit mi próbálunk ebben a műsorban produkálni, hogy vitatkozunk egymással, de a tisztelet meg van egymás iránt… Hol látunk ilyet? A kilencvenes évek elején rendesen itt volt a közéletben, ma meg ritka mint a fehér holló, sehol nem látni ilyet.

 

Börtönnel fenyegetőznek, vagyonelkobzással, földönfutóvá tétellel, a második nyilvánosságban lámpavassal, kinyírással platóra hajigálással. Legyél Te velük ilyen, mint amilyenek mi vagyunk egymással!

 

– mondta erre Fodor Gábornak Gajdics Ottó.

 

Teljes műsor:

Hír TV