2021. 12. 08. Szerda Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Csörte

Csörte: A vége az lesz, hogy a vétó révén a nemzeti érdekeket sikerül érvényesíteni

Vétó az uniós költségvetésre. Miért? És kinek lesz ez jó? Módosulhat a választási törvény. Hatalomtechnikai trükközés vagy újabb lépés a kamupártok visszaszorítására? Ezek voltak a Hír TV Csörte című műsorának eheti témái, melyeket a műsor vendégei Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója, Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője vitattak meg M. Dobos Marianne műsorvezetése mellett.

 

Elég nagy port kavart Orbán Viktor nyilatkozata, miszerint politikai okból, de megvétózzák az uniós költségvetést, illetve a helyreállítási alapot. Az indoklás szerint még arról van szó, hogy Magyarország migrációs politikája nem egyezik az Unióéval, viszont a magyar ellenzék azt mondja, hogy Orbán Viktor egész egyszerűen nem akar Magyarországnak sem jót, hiszen, neki nem tetszik és nem tud szétosztani a baráti körének pénzeket, így akkor inkább megvétózza ezt a költségvetést és így Magyarországnak is ártani akar - vetette fel az első témát M.Dobos Marianne műsorvezető.

Szerintem várjunk ezzel, valamikor kora ősszel ültünk már így, amikor arról beszéltünk, hogy a Kormányfők Tanácsa elfogadta a jogállamiság nélküli megállapodást és akkor is jeleztem, hogy várjuk ki a végét. Szerintem ennek sincs most még vége, tehát az, hogy mi lesz akár holnap, akár december 10-ig még szerintem ezt nem lehet látni. Én nem vagyok abban biztos, hogy a magyar kormány utolsó szava a vétó lesz ebben az ügyben. A mai Orbán bejelentést ezzel a migrációval összekötéssel tulajdonképpen egy ilyen eszköznek gondolom, mert ennek a kérdésnek nincsen tulajdonképpen semmi köze a migrációhoz, ahol most tartunk...

Tehát, te úgy ismered Orbán Viktor munkásságát vagy Orbán Viktort, hogy valamit kimond és utána meggondolja magát az utolsó pillanatban? - kérdezte M. Dobos Marianne.

Úgy, személyesen is úgy, igen. Nyilván utána majd ennek ki kell találni a kommunikációját, de én azt gondolom, azt szeretném jelezni, hogy én nem vagyok egyáltalán abba biztos, hogy ez ennek a történetnek a vége és aztán majd nézzük meg ennek a tartalmát

- mondta Horn Gábor, a Republikon alapítvány elnöke 

 

Kivételesen egyetértek a Gáborral, nem ez a vége. A vége az lesz, hogy a vétó révén a nemzeti érdekeket sikerül érvényesíteni. Vétózni nem Orbán Viktor vétózik először az Európai Unió történetében De Gaulle például így érte el, hogy az egyhangúság megmaradjon. Margaret Thatcher így szerezte vissza az angoloknak a pénzét és több ország így érte el, hogy az euróövezetbe ne kelljen belépnie és a különféle szerződésmódosításokból ki tudjon slisszolni, tehát ez egy bevett módszer, a nemzeti érdek érvényesítése és itt most a nemzeti érdekérvényesítés az azt jelenti, hogy vagy megállapodunk egy világos jogállamiság definícióban vagy Magyarországot ne lehessen ezzel szívatni és büntetni, ha ezeket eléri Orbán Viktor vagy ezek közül egyiket akkor meg fog állapodni, igenis mindig is elmondta, előre szólt, hogy vétózni fog és előre szólt, hogy hajlandó megállapodni, ha a magyar nemzeti érdekeket tiszteletben tartják

 

- válaszolt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója.

 

A teljes adás:

 

Hír TV

További epizódok

Csörte: Belebukhat Karácsony a Városháza-ügybe?

A Csörte szerda esti vendégei M. Kende Péter és Csizmadia Tamás voltak. 2021. december 08.

Csörte: A baloldal ellehetetleníti a bizottság munkáját

A kedd esti Csörtében Csuhaj Ildikó és Nagy Ervin csaptak össze. 2021. december 07.

Csörte: Listázott művészvilág

Vendégeink: Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, aki nemrég a Bayer show-ban azt mondta, hogy napjainkban Wagner is a célkeresztben van és Kukorelly Endre író, aki szerint egyetlen alkotót sem szabadna megbélyegezni a politikai nézete alapján. 2021. december 06.

Legfrisebb híreink

Hungarikum lett a szentesi paprika

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, az eddigi 79 hungarikumhoz három új tag csatlakozott, az új belépők egyike pedig a szentesi paprika.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!