2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Csörte: A máltai kvótaelosztási terv Európa újabb megosztásához vezethet

Hír TV

2019. szeptember 25., szerda 21:55

Závecz Tibor a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Szakonyi Péter a Napi.hu főmunkatársa, Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Csoport vezetője, és Gajdics Ottó a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztője: a szokott felállásban M. Dobos Marianne műsorvezető kérdései mentén alakult a Hír TV Csörte című közéleti vitaműsora, amely ezen a héten is bővelkedett megbeszélni való témákban.

Ezek közül is kiemelkedett, hogy új kezdetre van szükség a migrációs politikában – erről beszélnek egyre többen az európai politikusok közül. De mit jelent mindez a gyakorlatban? Hazánk nemcsak a kvótákat, hanem az egységes egészségügyi ellátás előírását sem fogadja el. Hol húzódik a határ ebben a kérdésben? Továbbá az is napirendre került, hogy itthon választási lázban ég az ellenzék. Programbemutatók, egymás nyílt kritizálása zajlik, és már tele az ország a plakátokkal is. A stúdióban ülők folytatták ezt a témát is, a legfrissebb fejleményekkel kiegészítve.

A Csörte adása felidézte, hogy Karácsony Gergely szerint csak a nagyvárosokból lehet visszaszerezni az ország szabadságát, és ők erre törekednek. Az ellenzéki politikus még mindig nagyon szeretné a főpolgármester-jelölti vitát, de egy mai rendezvényen csupán aktivistái mentek oda Tarlós Istvánhoz. Hol tart most a kampány, és mi jöhet még? Előtte viszont az is elhangzott az adásban, hogy hazánk elutasítja az ENSZ egységes egészségügyi ellátásra vonatkozó javaslatát, és új kvótamechanizmust sürgetnek az Unióban, miközben Orbán Viktor Rómába utazott.

Az adásban bejátszottak egy részletet a magyar miniszterelnök olaszországi beszédéből. Ezzel kapcsolatban Szakonyi Péter megjegyezte:

„Még kevésbé értem, hogy keresztény alkotmányról beszélt a kormányfő. Úgy tudom Alaptörvény van, nem alkotmány van. És a keresztény alkotmány pedig semmilyen összetételben nem értelmezhető nekem.”

Erre sietett reagálni Mráz Ágoston Sámuel:

„Hadd segítsek. Az alkotmány és az alaptörvény közötti különbség az az, mint az autó és a személygépkocsi között. Nincs különbség a kettő között, ezzel szerintem kár foglalkozni. A kereszténység, az pedig – mondom még egyszer – alapja a szabadságnak. A keresztény tanításból következik az a szabadság, kultúra, ami kialakult Európában.”

A minap befejeződött máltai találkozó kapcsán is kialakult egy disputa, tudniillik az olasz, a német és a francia kormányok azon a megbeszélésen ismét felmelegítették a migránsok „kvótaelosztásának” a tervezetét, amit az Unió többi államának is javasolni fognak.

„Szerintem ez egy csata. A kormány képviseli az álláspontját. Össze fognak gyűlni a belügyminiszterek, és ha Magyarország álláspontja lesz a domináns, akkor nem lesz soha, semmilyen kötelező kvóta, mert akkor a négy ország, amelyik most magára vállalta, hogy ezt az ügyet megpróbálja elrendezni nekünk ebben semmilyen szerepünk egyelőre nincsen. bennünket ez nem érint. Majd a belügyminiszteri tárgyaláson ez el fog dőlni. Szerintem az jó, ha a magyar állam képviseli az álláspontját. Ha meg megharcolja és ezzel győzedelmeskedik, akkor Európában egy potens erővé válik”

– fogalmazott Závecz Tibor.

„Nem akarják elfogadni a vereségüket azok a liberális erők, amelyek a 2019-es EP-választásokon kikaptak. És arra tesznek kísérletet, hogy megint a miniszterek tanácsába elfogadjanak egy kötelező kvóta döntést, most, hogy Olaszországban Salvinit kinyomták a kormányból”

– reagált az előtte szóló szavaira Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az új baloldali olasz kormány, Németország és Franciaország tervei a kvótaelosztásról egy összefogás részei, de „ha a józan ész győz, akkor tudják, hogy ezzel megint megosztják Európát, és ezt el kellene felejteni”.  

Hír TV