2021. június 15.,
kedd, Jolán, Vid napja

Csörte: A kanyarban előzés csak most kezdődik

Hír TV

2021. február 10., szerda 21:53

Mennyi az annyi? Avagy oltásmatek Gyöngyös módra. Aztán spórolás a fővárosban milliós jutalmakkal tarkítva? És tényleg egy új hitelkonstrukció menti meg a vendéglátó szektort? Ez volt a Csörte mai kínálata. M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei Gajdics Ottó, Mráz Ágoston Sámuel, Fodor Gábor és Gerő András voltak.

A műsorvezető a Csörte első témáját úgy vezette fel, hogy bár nem csak a vendéglátó szektor van bajban, de mindenki próbálja ezt életre kelteni. Majd felidézte, hogy a miniszterelnök bejelentett több eszközt is, illetve egy olyan hitelt, amely mentőövet próbál dobni a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Gajdics Ottó, a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztője a kritikus hangokra úgy reagált, hogy azok valószínűleg életükben soha nem vállalkoztak semmire. Majd hangsúlyozta, hogy a legtöbb vállalkozás sajnos felélte az elmúlt hónapokban a tartalékait, az újrakezdéshez pedig pénz kell. (…)

Aki pedig azért kritizálja a kormányt, mert az segíteni akar, az nem normális

– húzta alá a főszerkesztő.

Fodor Gábor szerint ez a 10 millió forintos hitel jó, és valószínűleg már hamarabb el kellett volna ezt kezdeni. A Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója a magyar gazdaság állapota kapcsán Matolcsy György írását elevenítette fel. A jegybankelnök ugyanis arról értekezett, hogy a kormány nem volt képes a kanyarban előzni. Ezután Fodor Gábor azzal folytatta, hogy jelen helyzetben mind a kormányoldalon, mind az ellenzék soraiban egy dolognak kell, hogy a szemünk előtt lebegjen, ez pedig az, hogy a gazdaság legyen sikeres, és ki tudjunk lábalni ebből a nehéz járványügyi helyzetből.

Mráz Ágoston Sámuel az elhangzottakra úgy reagált, hogy

az előzés csak most kezdődik.

A Nézőpont igazgatója elmondta, hogy ő abból az írásból azt olvasta ki, hogy a jegybankelnök jelenleg nem elégedett, de ki is lenne elégedett 5 százalékos GDP-csökkenés esetén. Mráz ezt követően azzal folytatta, hogy

csak most indítják újra a gazdaságot, és a már említett hitelkonstrukció mellett adócsökkentéssel társul. Mindezek mellett van több olyan beruházás is, amelyek megvalósításában a magyar vállalkozásoknak lesz szerepe

– mutatott rá az igazgató.

A műsor második felében a gyöngyösi oltásbotrány témáját feszegették.

Gerő András történész ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ő lelkében egy nagy fordulat történt azóta, hogy először beszélgettek arról, hogy Hiesz György soron kívül beoltotta magát. Hiszen akkor még azon a véleményen volt, hogy közszereplőként ezért a tettéért le kellene mondania. Azonban a történész a szerdai műsorban már azt vallotta:

„Isten őrizz megválni egy ilyen alkatú embertől megváljunk, mint a gyöngyösi polgármester, mert egy Mikszáthi figurával van dolgunk. S nagyra kell értékelni, hogy egy Mikszáthi figura, mert ügyeskedik, ügyeskedik”

– mondta el Gerő.

Teljes adás:

Hír TV