2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Credo

Credo: Természeti alapvetés, hogy az apa férfi, az anya pedig nő

Az apa férfi, az anya nő. Sokak szerint túlzás alaptörvényben megerősíteni ezt az evidenciát. Hogy valóban az-e, erről fejtette ki véleményét a HírTV Credo című műsorában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Pogrányi Lovas Miklós, a XXI. Század Intézet vezető kutatója Földi-Kovács Andrea műsorvezetése mentén.

  • Credo: Természeti alapvetés, hogy az apa férfi, az anya pedig nő

Sokak szerint a magyar kormányt túlzott paranoia vezette akkor, amikor előkészítette a kilencedik alaptörvény-módosítást, melyben külön lefektette, hogy az apa férfi, az anya pedig nő. Kovács István szerint, ha néhány éve bárki azt mondta volna, hogy alaptörvényben kell megerősíteni ezt az evidenciát, akkor kinevette volna, de jelenleg olyan időket élünk, hogy talán még azt is le kell majd írni: az ég kék, a fű pedig zöld.

Olyan alapvetések kérdőjeleződnek meg, amelyek az emberiség történelmében sok ezer évre nyúlnak vissza, soha nem merült fel, hogy ezt szabályozni kellene bármiféle írott vagy íratlan jogszabályban, de most olyan korban élünk, amikor a valósággal szemben kialakul egy alternatív valóság és a másik oldal, amelyik az alternatív valóságban él, igyekszik ezt a jogszabályok szintjén is megjeleníteni, ezzel pedig tulajdonképpen lépéskényszerbe hozta a magyar alkotmányozót

– tette hozzá.

Kovács István emlékeztetett, az Európai Unió pont a héten mutatta be az új LMBTQ-stratégiát, amelyben célul tűzte ki, hogy arra ösztönözze a kormányokat, hogy

a „szivárvány” családokat a jog minden szintjén védjék.

Földi-Kovács Andrea felvetésére, miszerint alaptörvény-módosítást ellen felszólalók azt mondják, nem lehet ilyen alapvetést leszögezni, mert szerintük az anya egy absztrakt fogalom, sőt valójában egy érzés, ugyanakkor a jogállamiság definíciójával szemben nem emeltek ilyen kifogást, Pogrányi Lovas Miklós elmondta, legutóbb a Credo című műsorban Békés Márton történész arról beszélt, hogy a baloldal új trükkje eltéríteni a hagyományos szimbólumokat, ugyanakkor - tette hozzá a XXI. Század Intézet vezető kutatója -

a baloldal nem csak a szimbólumokat téríti el, hanem az erkölcsi fogalmakat is és a jogi terminusokat is, mint a jogállamiság és ezeket mind eszközként próbálja felhasználni.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka az alaptörvény-módosítás kapcsán kitört felháborodás-hullámnak, Kovács István rámutatott, a maguktól értetődő igazságok számunkra „felülről” jönnek, a teremtés tényéből fakad, hogy Isten megteremtette a férfit és a nőt.

Ez nem csak az életünket átható realitás, hanem a mi vallásunk is, ezzel szemben Nyugat-Európában egy olyan korszellem uralkodott el, ami lebontotta vallásosságra, monoteizmusra, a zsidó-keresztény kultúrára és hagyományra épülő eszmerendszert, ami meghatározta alapvető igazságainkat, a jó erkölcs fogalmát (…) létrehoztak egy újfajta ideológiát, ami vallásként szolgál számukra, ez tulajdonképpen, mert nincs benne szakrális elem, így olyan kis bálványokat kreál, mint például a genderideológia vagy a környezetvédelem (…) mindenki, aki ezzel ellenkező véleményt fogalmaz meg az az ő „vallásos” meggyőződésükbe gázol bele

– jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Adásunk második felében arról volt szó, hogy változnak az örökbefogadás szabályai

Előnyt élveznek a házaspárok, egyedülállók csak különös méltánylást igénylő esetekben fogadhatnak örökbe gyermeket. A módosítás nagy vihart kavart, sokan azt az azonos nemű párok elleni javaslatként értékelték. A Credo vendége volt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, valamint Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatójával.

Teljes adás:

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!