2019. december 12.,
csütörtök, Gabriella napja

Credo: Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás

2019. december 4., szerda 21:00

A "sötét középkor" visszatérését, "a papok korlátlan, mindenekfelett álló hatalmát" jósolta Dobrev Klára az Európai Parlament brüsszeli üléstermében. A DK képviselője "keresztény vallási fundamentalizmusról" beszélt.

Alapjában véve a közéletben az újkor kezdetéig egy jobboldali szemlélet uralkodott. Ezt jelentette a törvények betartása, a rend tisztelete, a hierarchiának a mindenhatósága és a hagyományok tisztelete, csak nem volt szükség arra, hogy jobboldalinak nevezzék magukat, mert nem volt felforgató erő, amit komolyan kellett volna venni.  

Szent László megveszekedett jobboldali volt, nyilvánvalóan az volt, csak nem volt meg a megfelelő fogalomkészlet ehhez, hogy kimondhassuk. És amikor az újkor kezdetétől fogva egyre erősebben megjelentek azok a felforgató erők, amiknek aztán az első sikeres machinációja a francia forradalom, onnantól válik sikeressé, hogy valamilyen módon megszólíthassák a felforgatókat. Innentől beszélhetünk a jobboldal és a baloldal szembenállásáról és a baloldal ezért jelentette már a kezdetek kezdetén is a felforgatást és a fennálló rendnek a szétzúzását

- mondta Trombitás Kristóf, a mandiner.hu publicistája.

„A képviselő asszony felszólalása eleve egy nyelvpolitikai és kultúrpolitikai alapállás volt, tehát ő nem egy tudományos tényt mondott ki, hanem azt, amiben nagyon erős az európai és azon belül a magyar baloldal is, hogy a nyelvet kisajátítsa és fogalmakat meghonosítson a közbeszédben, a közgondolkodásban. Olyan szintű vallásszabadság van Közép-Európában és Magyarországon, amit azt gondolom, hogy a világ jelentős része megirigyelne”

- fogalmazott Vágvölgyi Gergely, a vasárnap.hu főszerkesztője. Hozzátette, a magyar helyzetet nyugati demokráciák is megirigyelhetnék, ahol egyébként valós rettegés van és közel sem az a fajta, amiről Dobrev Klára beszélt, hanem valós rettegés attól, hogy esetleg megdobálják vagy megkövezik azt, aki szent miséről lép ki.

Teljes adás:

HírTV